Το χρέος βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με με κυβερνητική πηγή, σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι 19 υπουργοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ., παρ΄όλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που επικαλείται το Reuters, τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές.

Οι υπουργοί αναμένεται κατά συνέπεια να ζητήσουν από τους υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα που θα διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό πράσινο φως, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για το χρέος, η απόσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι ακόμα μεγάλη και στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται το Reuters, σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ το βάρος έχει πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος στα οποία αντιτίθεται κυρίως η Γερμανία.

Ωστόσο, παράγοντες της ευρωζώνης ευελπιστούν πως τελικά θα επιτευχθεί σήμερα κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγές στις Βρυξέλλες, η επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά έναν «οδικό χάρτη» για το χρέος είναι απίθανη.

Μια ομάδα κρατών των οποίων ηγείται η Γερμανία –όπου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θεωρείται πολιτικά λεπτό ζήτημα– διατείνεται ότι εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει πως χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε νωρίτερα ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτε πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του.

«Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί να παρθούν. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017» είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης