Σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα εξελίχθηκε η συνάντηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, με τον αμερικανό ηγέτη να εξαίρει δύο στοιχεία: το ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως η χώρα αυτή τα τελευταία χρόνια πέρασε πολλά και έλαβε δύσκολες αποφάσεις. 

Σε αυτό το μοτίβο η επαφή των δύο πολιτικών κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα τα οποία θα υλοποιηθούν συν τω χρόνω: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) Θα αναβαθμιστεί ο ελληνικός στόλος των F-16 με αγορά νέου υλικού ύψους 2,4 δις δολάρια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους αποδέχτηκε την πρόταση-προτεραιότητα των ΗΠΑ για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας.

2) Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου μέσω της Αλεξανδρούπολης στο αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο.

3) Είναι δεδομένος ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας για τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή και είναι πολλά υποσχόμενος ο τρόπος διαχείρισης της Αθήνας ως προς τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Το ίδιο συμβαίνει και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τα δυτικά Βαλκάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4) Η τουριστική ανάπτυξη κι η ναυτιλιακή δραστηριότητα αποτελούν το επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, που προσβλέπουν στην εκμετάλλευση-επένδυση στο ελληνικό real estate. 

5) Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι το ζητούμενο, αλλά σε περιβάλλον σταθερών παραμέτρων.

6) Η Αμερική στηρίζει μια αξιόπιστη ελάφρυνση της Ελλάδας από το μεγάλο βάρος του χρέους της.

Πάνω σε αυτό τον καμβά εξελίχθηκαν οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, οι οποίες θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, από ομάδες εργασίες ανά τομείς.

Ενδεχομένως το timing της επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσινγκτον να ήταν το καλύτερο δυνατό, δεδομένων των διεθνών εξελίξεων και των συνθηκών που επικρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επί μακρόν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, υποστηρίζοντας πως η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική κι αναγνωρίζει τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα όμως έθεσε ως βασικό ζήτημα καλής γειτονίας και εύρυθμης λειτουργίας της Συμμαχίας την διακοπή της παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να φανούν άμεσα, αλλά θα χαρακτηρίσουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μεσοπρόθεσμα, ακόμη και μακροπρόθεσμα. Οι ανα τομείς συμφωνίες θα υλοποιηθούν σταδιακά και στη βάση της υλοποίησης προηγουμένων συμφωνιών. Πρόκειται δηλαδή για έναν οδικό χάρτη που θα καθορίσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα. 



Τι ειπώθηκε αναλυτικά στη συνέντευξη Τύπου

Τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα πήρε πρώτος ο οικοδεσπότης του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα «αξιόπιστο σύμμαχο» διατυπώνοντας την άποψη πως πως η χώρα μας θα επανέλθει.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας» σημείωσε ενώ νωρίτερα όταν υποδέχτηκε τον Αλ. Τσίπρα στο γραφείο του δεσμεύτηκε για αναβάθμιση των F-16.

«Με μεγάλη τιμή καλωσόρισα τον Αλέξη Τσίπρα, έναν ιδιαίτερο άνθρωπο. Η Ελλάδα το λίκνο της Δημοκρατίας, της Φιλοσοφίας και τόσων άλλων πραγμάτων. Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά Με τον κύριο πρωθυπουργό ολοκληρώσαμε μια πολύ καλή συνάντηση» σημείωσε ο Ντ. Τραμπ και συμπλήρωσε: «Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την φιλοξενία στην Βάση της Σούδας και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες», είπε ο προέδρος των ΗΠΑ.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές συνομιλίες και σημείωσε: «Έχουμε κοινές αξίες. Η σχέση μας στηρίζεται σε μία εξαιρετικά δυναμική ελληνική ομογένεια, που προσφέρει πάρα πολλά και στις δύο χώρες».

«Σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και αρχίζει να προσελκύει επενδυτές» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός και σταθερός πυλώνας ασφαλείας σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Διατηρούμε τον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Προωθούμε σχήματα συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε:

«Προσβλέπουμε στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα. Η επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Η Ελλάδα θα προστατεύει πάντοτε αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Αποφασίσαμε τη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ όταν ερωτήθηκε για το Obamacare το χαρακτήρισε «καταστροφή» και διαμήνυσε ότι 
«δεν πρόκειται να λειτουργήσει» ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε: «Έχουμε τις ψήφους για να το μπλοκάρουμε». «Εκτός από νομοθετικές παρεμβάσεις δείχνουμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσουν οι επενδύσεις» είπε ο πρόεδρος της Αμερικής και δήλωσε πως η Αμερική έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα καθώς είναι μια χώρα με πολλές δυνατότητες.

«Η Ελλάδα σε αμυντικό επίπεδο είναι εταίρος των ΗΠΑ και έχουμε εμπιστοσύνη στον αξιόπιστο σύμμαχο» σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση. Δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή να απειλούμαι» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο στροφής.

Μιλώντας για το Ελληνικό ο πρωθυπουργός της χώρας μας τόνισε «Ενημέρωσα τον πρόεδρο οτι το Ελληνικό προxωράει και πολύ γρήγορα θα δούμε ένα μεγάλο project real estate» και έστειλε μήνυμα προς τους Αμερικάνους επενδυτές λέγοντας «Η Ελλάδα είναι, εκτός από τουριστικός και επενδυτικός προορισμός».

«Λέμε ναι στην παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή πορεία της,αλλά να σέβεται τους κανόνες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας πως εξήγησε στον Ντ. Τραμπ την κατάσταση που επικρατεί με τη γειτονική μας χώρα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο δρόμος προς Ευρώπη έχει απαραίτητες προϋποθέσεις» ήταν το μήνυμα που έστειλε προς όλους ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η υποδοχή στον Λευκό Οίκο

Λίγο μετά τις 19:00 ώρα Ελλάδας άρχισε η  συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στον Λευκό Οίκο.

Από τις πρώτες δηλώσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ήταν και η πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών F-16.

“Η Ελλάδα κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι “είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να την ενισχύσουμε”, στη διάρκεια των δηλώσεων που έκαναν λίγο πριν αρχίσει η κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο κ. Τραμπ εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και συνέχισε: Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει”.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη πρόσκληση που του απηύθυνε και τη φιλοξενία και σημείωσε: “Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα”.


Πρόσκληση στον Τραμπ να επισκεφτεί την Ελλάδα

Ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφτεί την Ελλάδα. 

“Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε ευπρόσδεκτος”, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι Έλληνες λατρεύουν την Αμερική και παράλληλα σημείωσε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί Έλληνες που παίζουν έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στην πολιτική και την οικονομία και πολλοί από αυτούς είναι υποστηρικτές του. “Απολύτως, απολύτως εξαιρετική υποστήριξη”, σχολίασε στο σημείο αυτό ο κ. Τραμπ.

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι γνωρίζει αυτά που έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συνέχισε: “Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε κάνει. Ξέρω ότι ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μια πολύ δυναμική ανάκαμψη, έχετε χτυπήσει νούμερα ρεκόρ. Η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος, έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας πραγματικά και είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα”.

“Είναι τιμή μας να βρισκόμαστε μαζί σας σήμερα και προσδοκούμε να έχουμε αυτές τις συζητήσεις για τη συνεργασία, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Ίσως να είναι η πιο όμορφη περιοχή, μεν, αλλά και η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή. Οπότε, λοιπόν, προσδοκούμε με ανυπομονησία να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας διότι έχουμε κοινές βλέψεις και κοινά συμφέροντα στην περιοχή”.
 
Δείτε το βίντεο με την υποδοχή στον Λευκό Οίκο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης