Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στη Λευκωσία

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στη Λευκωσία
Αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, στην οποία μετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν στις 08.45 το πρωί, με διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Θα ακολουθήσει στις 09.45 τριμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Εν συνεχεία, στις 10.25, θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και στις 11.00 θα διεξαχθούν τριμερείς διευρυμένες διαβουλεύσεις των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Στις 12.40 μετά το μεσημέρι θα υπογραφεί η συμφωνία για συνεργασία στον τουρισμό και στη συνέχεια θα γίνουν κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Στις 13.25 οι κυβερνητικές αντιπροσωπείες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου θα έχουν γεύμα εργασίας.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, και αφορούν σε ζητήματα άμυνας, υγείας, τουρισμού, ενέργειας και γεωργίας.

Αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ και θέματα αμυντικής συνεργασίας, ενώ θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις.

Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον κλάδο του τουρισμού, με έμφαση στην κρουαζιέρα.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και στη διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια.

Επίσης, θα συζητηθεί ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τους λόγους αυτούς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασιών που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά ενισχύει την παρουσία και τον ρόλο της στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της Αιγύπτου είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά στην τριμερή, αλλάζει ο τρόπος συνεργασίας και οι συναντήσεις θα διεξάγονται ταυτόχρονα με τους ηγέτες και τους αρμόδιους υπουργούς.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017, 09:38