Ανταπόκριση από την Τουρκία: Νίκος Γεωργιάδης 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην παρέμβασή του στο συνέδριο για την προσφυγιά και τη μετανάστευση που διεξάγεται στο Kartepe, αναφερόμενος στη συνεργασία της Άγκυρας με την Αθήνα στο προσφυγικό, επεσήμανε ότι για λόγους που αφορούν στις εσωτερικές διαδικασίες στην Ελλάδα η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από τα σημεία άφιξής τους πίσω στην Τουρκία καθυστερεί υπερβολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν επιθυμώ, βεβαίως, να αναμειχθώ στις εσωτερικές διαδικασίες στην Ελλάδα, αλλά οφείλω να πω πως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε επίσης πως η Τουρκία δέχεται και θα δέχεται την επαναπροώθηση όσων μεταναστών και προσφύγων τούς στείλει πίσω η Ελλάδα, με βάση τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε μόνο σε μία στιγμή της ομιλίας του γενικότερα στις διμερείς σχέσεις επισημαίνοντας: «Μια παλιά λαϊκή ρήση λέει πως μπορείς να επιλέξεις τον φίλο σου αλλά όχι τον γείτονά σου. Το είχα αναφέρει και στον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μου είχε απαντήσει ”ο Θεός μάς έκανε να είμαστε γείτονες”. Του απάντησα τότε ”ναι αλλά όχι γείτονες μόνο για το μεταναστευτικό αλλά για όλα τα ζητήματα και τις διμερείς μας διαφορές ή προβλήματα”. Στην Τουρκία, όπως και στην Ελλάδα, υπάρχουν κόμματα και ομάδες που δημιουργούν λαϊκισμό. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο συγχωρεμένος Ισμαήλ Τζεμ είχαν διανύσει μεγάλες αποστάσεις και είχαν κάνει σοβαρά βήματα για την επίλυση των διαφορών μεταξύ μας». Αυτή ήταν και η μοναδική αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα διμερή ζητήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης