Μπροστά στον «πιο δύσκολο κάβο», όπως ο ίδιος αξιολογεί την τρέχουσα συγκυρία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή στην «Αυγή», δηλώνοντας ότι πολύ σύντομα θα κλείσουν οι προκλήσεις της αξιολόγησης, του χρέους και του προσφυγικού και μόλις συμβεί αυτό «η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα». 

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, κάλεσε τους θεσμούς να πάψουν «να κωλυσιεργούν διαφωνώντας μεταξύ τους» και επανέλαβε τη δέσμευσή του για «καμία μείωση στις συντάξεις». Στο θέμα των ημερών, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές γης και τους απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση σε διάλογο, ώστε «να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεσμεύτηκε επίσης για την υλοποίηση του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος, γνωστοποιώντας ειδικότερα ποιες θα είναι οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

«Η διαπλοκή και το παλιό κομματικό κατεστημένο έχουν ονοματεπώνυμο» είπε ο Α. Τσίπρας και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «θατσερικές κατευθύνσεις» και «ταξικό μίσος». Στηλίτευσε παράλληλα την «απελπισμένη προσπάθεια» ευρύτερων κύκλων να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», με ακατάσχετη εκλογολογία και υποκίνηση του κοινωνικού αυτοματισμού, αντιτείνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «σα σκληρή γροθιά».

Στο κεφάλαιο των ευρωπαϊκών συμμαχιών, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ενισχύεται σταθερά η δυναμική του μετώπου κατά της λιτότητας, ενώ για το προσφυγικό ότι το κλειδί βρίσκεται στην πλευρά της Τουρκίας. Εξήγησε επίσης ότι η Ελλάδα δέχθηκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ με ταυτόχρονη διασφάλιση σεβασμού των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός θεωρεί πως η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης είναι κοντά παρά ποτέ, ακριβώς γιατί και οι δύο κοινότητες έχουν την αυτή βούληση. Τέλος, αναφέρθηκε στον πολυδιάστατο χαρακτήρα που απέκτησε η ελληνική εξωτερική πολιτική μέσα από συγκεκριμένα «ανοίγματα» που έγιναν τον τελευταίο χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης