«Είναι προσχηματική η συμφωνία της ΝΔ στη σύσταση προανακριτής επιτροπής, από τη στιγμή που δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου με ένα επιχείρημα, το οποίο δεν στέκει πουθενά και είναι καθ΄όλα αβάσιμο. Δηλαδή, ότι δεν πρέπει να έχουμε εξατομικευμένη ψηφοφορία, τη στιγμή που κάθε φορά που το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει κληθεί να αποφασίσει για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η ψηφοφορία διεξάγεται κατά τον τρόπο που θα διεξαχθεί και σήμερα». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» σχετικά με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο.

«Είναι επιλογή της ΝΔ να πάει το θέμα επί της διαδικασίας, γιατί επί της ουσίας είναι ελάχιστα αυτά τα οποία μπορεί να πει» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι η βασική πολιτική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «μία κατηγορία περί σκευωρίας, η οποία δεν πατάει πουθενά στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό αντεπιχείρημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε, επίσης, ότι γίνεται μία «πολύ μεγάλη προσπάθεια εκφοβισμού δικαιοσύνης και μαρτύρων», ενώ ένας άλλος πυλώνας της ρητορικής της ΝΔ σχετίζεται με ζητήματα διαδικασίας που είναι «προδήλως αβάσιμα».

Κατηγόρησε ακόμη την αξιωματική αντιπολίτευση για προφανή προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις και πρόσθεσε: «Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε με πολύ μεγάλη καθαρότητα και οξυδέρκεια στις ενστάσεις που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση. Είπε πολύ συγκεκριμένα, ότι μιλάμε για ατομικές ευθύνες. Η δική μας επιδίωξη είναι να συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας και να συγκροτηθεί προανακριτή επιτροπή για να πράξει τα δέοντα».

«Οι ευθύνες οι οποίες αναζητούνται είναι ατομικές» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε ότι από την κοινοβουλευτική πρακτική, τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα απαιτούνται δέκα κάλπες, γιατί κατ΄ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου. «Αν είχαμε μια κάλπη, οι εμπλεκόμενοι δεν θα ψήφιζαν για τον εαυτό τους, επομένως ο καθένας θα μπορούσε να καταλάβει σε ποιον ανήκει το κάθε ψηφοδέλτιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε ότι αυτό που πρέπει να θέσει η ΝΔ, είναι ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να ενεργήσει, ώστε να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής, από τη στιγμή που αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Είπε: «Επομένως, πρέπει να μας εξηγήσουν σε τι ακριβώς συνίσταται. Αν αφορά μόνο ιατρικό προσωπικό ή αν αφορά και πολιτικά πρόσωπα». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, με δεδομένη τη βούλησή της να διαλευκανθεί η υπόθεση».

Κληθείς να σχολιάσει τον Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με υπόθεση στη Λετονία, όπου ο κεντρικός τραπεζίτης παύθηκε από την ιδιότητά του, λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν πρόκειται να προεξοφλήσει ατομικές ευθύνες κανενός. «Ο κάθε ένας από τους εμπλεκόμενους φέρει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν νομίζω ότι χρειάζονται συγκρίσεις με το τι γίνεται σε διαφορετικές χώρες, για διαφορετικές υποθέσεις, για διαφορετικά εγκλήματα» είπε, σημειώνοντας: «Εφόσον προχωρήσει η διαδικασία και υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, θα δούμε ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας την προσπάθεια δικαστικών κύκλων να περάσει το θέμα στην ευθύνη εφέτη ανακριτή, σημείωσε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. «Από κεί και πέρα ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε δικαστής επιλέγει να κινηθεί είναι δικό του θέμα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η διαδικασία τηρείται απαρέγκλιτα, οι νόμοι τηρούνται απαρέγκλιτα και αυτό είναι ο μοναδικός δρόμος για να εγγυηθούμε την ορθότητα της διαδικασίας, αλλά και τη διαλεύκανση της υπόθεσης» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης