«Τα ελληνικά προϊόντα έχουν ως σημείο αναφοράς την ποιότητά τους, κάτι το οποίο είναι το μεγαλύτερο όπλο, ιδιαίτερα στο διεθνές εμπόριο» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις νομικές πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών στα εμπορικά σήματα και τις διαδικασίες κατοχύρωσης της χρήσης του όρου «μακεδονικός» για προϊόντα με προέλευση την ελληνική περιοχή.

«Όσοι κάνουν χρήση του ονόματος “μακεδονικό” σε μια εμπορική ονομασία πρέπει να κινήσουν τις διαδικασίες κατοχύρωσης της συγκεκριμένης εμπορικής ονομασίας. Από εκεί και πέρα για το αν προστατεύονται ή όχι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εμάς ό,τι από αυτά τα προϊόντα είναι είτε πιστοποιημένης ποιότητας, είτε γεωγραφικής ένδειξης, προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο εντός των χωρών της, αλλά και στις συμφωνίες που συνάπτει με τρίτες χώρες. Άρα λοιπόν την ώρα που θα έλθει, αν έλθει, για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στη διαδικασία της πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά θα συζητηθούν και είναι θέματα προστατευμένα ήδη από το καθεστώς λειτουργίας της Ε.Ε. Να τρέξουμε πρώτα να δούμε τις εμπορικές ονομασίες να τις κατοχυρώσουμε; Να τρέξουμε» τόνισε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων των ροδακινοπαραγωγών, των οποίων η παραγωγή είχε πληγεί πέρυσι από καιρικά φαινόμενα, ο κ. Αποστόλου γνωστοποίησε: «Υπογράφω την υπουργική απόφαση, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, όλα είναι έτοιμα». Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για αποζημιώσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα πληρωθούν τις ερχόμενες μέρες. Καλύπτουν γύρω στα 95.000 στρέμματα και αφορούν περίπου 10.700 ροδακινοπαραγωγούς από την Ημαθία, την Πέλλα αλλά και την Κοζάνη, τη Λάρισα, τη Φλώρινα.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Φωτεινής Αραμπατζή, ότι «παραμένει άγνωστη η τύχη των 226 εκατ. ευρώ για την προστασία και τη βιωσιμότητα των ελληνικών δασών, που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ από ευρωπαϊκούς πόρους» ο υπουργός είπε: «Μία σοβαρότητα πρέπει να συνοδεύεται πάντα και με στοιχειοθέτηση όλων αυτών που λένε. Τα προγράμματα δάσωσης δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Από εκεί και πέρα ήδη αυτές τις διαδικασίες, τις οποίες όλοι γνωρίζουν ότι κινούνταν σε καταστάσεις που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, τις έχουμε ξεμπλοκάρει και ήδη οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν θα γίνουν αυτές τις ημέρες, όσον αφορά αυτά που είχαμε παλαιότερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης