Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η σύγχρονη δημοκρατία αλλά και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο συνέδριο «Athens Forum 2014: Democracy under pressure», που διεξάγεται από το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, η οικονομική κρίση και ο ανταγωνισμός τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και διεθνώς έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αποσταθεροποίησης για τη σύγχρονη δημοκρατία και χρειάζεται η Ευρώπη να ξαναθυμηθεί τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές της, που εδράζονται στο δημοκρατικό ιδεώδες και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στον δυτικό χώρο η φιλελεύθερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία υφίσταται την ισχυρή πίεση της οικονομικής κρίσης, της κρίσης του μοντέλου της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, της ανεργίας, της μείωσης των ευκαιριών, της αμφισβήτησης της κοινωνικής συνοχής και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πολύ συχνά η οικονομική και κοινωνική πίεση μετατρέπεται σε κρίση πολιτικής συμμετοχής και αντιπροσώπευσης.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η κατάσταση οδηγεί «σε κρίση νομιμοποίησης των πολιτικών κομμάτων και των κυβερνήσεων. Η κρίση αυτή βαίνει παράλληλα με την κρίση της κυριαρχίας του εθνικού κράτους, που καθίσταται αιχμάλωτο των αγορών, χωρίς οι λειτουργίες του να αντικαθίστανται από ανάλογα βήματα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι «το δημοκρατικό και πολιτικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο έλλειμμα στο επίπεδο των κρατών μελών» και τόνισε ότι «η άνοδος της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και η εμφάνιση διαφόρων μορφών πολιτικής και κοινωνικής βίας είναι ίσως η πιο εμφανής όψη της πίεσης που υφίσταται η δυτική δημοκρατία στο σπίτι της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι το μεγάλο θεσμικό και ηθικό δίλημμα που τίθεται είναι η δυνατότητα των εχθρών της δημοκρατίας να αξιοποιούν τα δημοκρατικά δικαιώματα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις δημοκρατικές διαδικασίες.

«Το κρισιμότερο είναι να δοθούν δημοκρατικές/πολιτικές απαντήσεις στα αιτία της οικονομικής κοινωνικής πίεσης που υφίσταται η δυτική δημοκρατία στον τόπο της. Αυτό αφορά στην ανάγκη για πολιτικές που διασφαλίζουν την απασχόληση, την αξιοπρέπεια, την ευημερία όλων των πολιτών. Την ανάγκη για πολιτικές που μειώνουν τις ανισότητες, επανορθώνουν αδικίες, διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης