Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εργασίες της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι επίσημες εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου με τις ομιλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης και των ηγετών της Βραζιλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προηγούμενη ημέρα θα διοργανωθεί διεθνής διάσκεψη για το κλίμα που συγκαλείται από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

«Είναι η χρονιά για κλιματική δράση. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε περισσότερο» επισήμανε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι «οι ελπίδες μας για την εξάλειψη της φτώχειας, για την επίτευξη των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας μέχρι το 2015 και για την εφαρμογή της φιλόδοξης ατζέντας ανάπτυξης πέρα από το 2015, στηρίζεται στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης τώρα. Το κόστος της αδράνειας θα αυξηθεί».

Οσον αφορά στο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Βενιζέλου στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή, να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο περιθώριο των εργασιών της να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με αρκετούς ομολόγους του, επικεφαλής αντιπροσωπειών χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού, καθώς και με τον γγ του διεθνούς οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόεδρος της 69ης Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ εξελέγη τον περασμένο Ιούνιο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντα, Σαμ Κουτέσα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «συλλογικά πρέπει να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προκλήσεων με παγκόσμια επίδραση, όπως η φτώχεια, η πείνα, η ανεργία, οι μυριάδες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι απειλές στην ασφάλεια, όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, η πειρατεία κι η παράνομη διακίνηση ανθρώπων».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης