«Το παλαιό πολιτικο-κομματικό σύστημα κουβαλά τόση αποτυχία και ιδεολογική απαξίωση που δεν χρειάζεται κάποιος να συνωμοτήσει εναντίον του. Όλη η δομή του υπήρξε ένα “σκάνδαλο”, που στην ουσία το αυτοεξουδετέρωσε».

Την άποψη αυτή εκφράζει ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξή του στα «Νέα», απαντώντας στο ερώτημα αν το σκάνδαλο Novartis αποτελεί ευκαιρία για εξουδετέρωση ενός σημαντικού τμήματος του λεγόμενου παλαιού πολιτικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βερναρδάκης σημειώνει ότι υπάρχουν «πολλά μεγάλα και μεσαία οικονομικά συμφέροντα που δεν αισθάνονται καλά με την κυβέρνηση», αλλά προσθέτει πως «το ευτύχημα είναι ότι αποδυναμώνονται καθημερινά και δεν έχουν τρόπο να προκαλέσουν πτώση της κυβέρνησης». Με αφορμή την υπόθεση Σαββίδη, ο υπουργός Επικρατείας απορρίπτει τις κατηγορίες περί εύνοιας της κυβέρνησης έναντι της νέας διαπλοκής και ξεκαθαρίζει πως «δεν χρωστάμε σε κανέναν, επομένως κάθε απόπειρα συμψηφισμών είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Ερωτηθείς αν ο κ. Στουρνάρας, που μιλά για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, υπονομεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, ο κ. Βερναρδάκης απαντά: «ας πούμε απλώς ότι έχει μία διαφορετική άποψη. Οφείλει όμως να σέβεται και να εφαρμόζει τη γραμμή της κυβέρνησης που άλλωστε είναι σύμφωνη με τη γραμμή των εταίρων της στην Ευρώπη».

Για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς υποστηρίζει ότι ακολουθεί καταστροφικό δρόμο, καθώς «φαίνεται καταρχήν να στρέφεται πλειοψηφικά στην υπεράσπιση της “εκσυγχρονιστικής” και νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης», ενώ εκτιμά ότι «με την πίεση των κοινωνικών δυνάμεων ο προσανατολισμός θα αλλάξει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά, τέλος, με το δίλημμα των εκλογών, ο υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, τονίζει ότι θα είναι “κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη για όλους ή κυριαρχία της αγοράς και αύξηση των ανισοτήτων”. «Θα είναι μια μάχη της κοινωνίας έναντι του στυγνού νεοφιλελευθερισμού και της δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού», συμπληρώνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης