Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μία κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι’ εγέρσεως. Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες. Στην υπόθεση Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες. Για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την Ολομέλεια να λάβει υπ’ όψιν το κοινοβουλευτικό προηγούμενο, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής. Η κα Χριστοδουλοπούλου είπε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται, και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις, για να τονίσει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει 10 πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν. Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.

Μια φράση που, σύμφωνα με τη ΝΔ, έχει καταγραφεί στα ανεπίσημα πρακτικά της Βουλής, εμφανίζει την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου να εκστομίζει ύβρη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του βουλευτή της ΝΔ Χ. Αθανασίου να πάρει τον λόγο. Την επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας ότι αναγιγνώσκει απόσπασμα των πρακτικών. Η κα Χριστοδουλοπούλου ζήτησε να εξαλειφθεί η φράση της και αναγνώρισε ότι όποιος κι αν είπε αυτήν τη φράση ήταν αστοχία και αγένεια. Ο Χ. Αθανασίου από τη μεριά του εκτίμησε πως επίθεση στο πρόσωπό του προκαλούν «όσα έχει αποκαλύψει για τους προστατευόμενους μάρτυρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης