Η Βουλή κάνει ό,τι λέει το σύνταγμα γι αυτό φέρνει το θέμα στην Ολομέλεια και προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ώστε να εξετάσει αν συντρέχουν, ή όχι, οι λόγοι σε ό,τι αφορά πολιτικά πρόσωπα για την άσκηση δίωξης για τα αδικήματα ξεπλύματος, δωροδοκίας ή δωροληψίας, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, ανοίγοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα ερευνήσει την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση «Novartis».

«Μόνο η Βουλή, για πράξεις που έκαναν πολιτικοί, έχει αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη. Χρειαζόμαστε μια προανακριτική για να ερευνήσει αν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχουν προκύψει αξιόποινες πράξεις» είπε και ταυτόχρονα έκανε λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στον τομέα του φαρμάκου με τεχνάσματα και υπερτιμολογήσεις που είναι διάχυτο στον ελληνικό λαό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στις διαδικαστικές ενστάσεις που έθεσαν ΝΔ και ΔΗΣΥ, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε σε «τεχνάσματα, προκειμένου η Βουλή να μην ασχοληθεί με την ουσία του σκανδάλου». «Ακούγεται βροχή διαδικαστικών τεχνασμάτων. Όταν η νύφη δεν θέλει, 10 μέρες κοσκινίζει» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ήταν έντονα επικριτικός για τη μήνυση που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά του νυν πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «φαινόμενο ανατριχιαστικό».

«Φυσικό είναι ένας εμπλεκόμενος, όταν ακούσει τόσο σοβαρές κατηγορίες να στρέφεται κατά των μαρτύρων. Πρωθυπουργός, όμως, να μηνύει πρωθυπουργό είναι σπάνιο και το αντιμετωπίζουμε ως γραφικό. Είναι ανατριχιαστικό. Μπορεί αυτού του είδους οι αντιδράσεις να πλήττουν το κράτος δικαίου σε βάθος χρόνου. Εδώ δεν έχουμε απλή παρέμβαση, αλλά τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης για να μην ασκήσει τα καθήκοντα της» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική και για το «μπούλινγκ», που -όπως είπε- δέχονται οι μάρτυρες. «Ονομάζονται υποτιμητικά “κουκουλοφόροι”. Και εδώ προσβάλλονται οι θεσμοί. Για να μην τολμήσουν στο μέλλον να καταθέσουν προστατευόμενοι μάρτυρες. Έχουμε, όμως, έτσι πρόβλημα ασφάλειας και πρόβλημα κράτους δικαίου» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Όλοι στη κυβέρνηση επιθυμούμε η διακυβέρνηση του τόπου να μη ρυθμίζεται από τα δικαστήρια, αλλά από τον λαό με εκλογές. Θέλουμε οι κυβερνήσεις να παράγουν πολιτική και δικαιοσύνη και να πολεμάνε τη διαφθορά με το σύνταγμα στο χέρι, ως εργαλείο για την αντιμετώπισή της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τοποθέτηση του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη, που υπεραμύνθηκε της κοινής πρότασης που κατέθεσαν τα δύο κόμματα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ, ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι «έτσι όπως κάνει η αντιπολίτευση, έδειξε ότι αιφνιδιάστηκε με τις αποκαλύψεις στον χώρο της Υγείας, όπου γινόταν πάρτι», ενώ τους κατηγόρησε ότι με τη στάση τους δείχνουν ότι δεν θέλουν να συμβάλουν να ριχτεί άπλετο φως στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο του φαρμάκου. «Θέλουν γι άλλη μια φορά να καλύψουν αυτά τα γεγονότα. Πυροβολούν ηθικά τους μάρτυρες που τόλμησαν να τα αποκαλύψουν καταθέτοντας έγγραφα που ήταν κρυμμένα. Τους χαρακτηρίζουν “κουκουλοφόρους” και “ανώνυμους”. Αυτόν τον νόμο ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα επειδή λειτουργεί σε βάρος τους, επειδή ξεκινούν οι αποκαλύψεις, δεν τους αρέσει» ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

Επιπλέον, μίλησε για έγγραφα που έχουν κατασχεθεί τα οποία, όπως υποστήριξε, αναφέρουν «σημεία και τέρατα», αλλά και για «συναντήσεις υπουργών», ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης να στηθούν 10 κάλπες, καθώς -όπως είπε- κάθε ένας αντιμετωπίζεται διαφορετικά σε μια ποινική διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης