To EΣΡ προχώρησε με θάρρος απέναντι στην ανομία και τη διαπλοκή, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κηρύσσοντας το πρωί την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών.

«Eίμαι ευτυχής που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προχωράει και προχώρησε με θάρρος, διότι χρειάστηκε θάρρος απέναντι στην ανομία, τη διαπλοκή και τα ρέστα, τα οποία έπαιξαν πάρα πολλοί, από πάρα πολλές πλευρές και σε πάρα πολλούς θεσμούς, για να μην υπάρξει ποτέ τακτοποίηση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, το οποίο αποτέλεσε για χρόνια -και είναι κοινή συνείδηση- καρδιά του συστήματος διαπλοκής που σε μεγάλο βαθμό άγγιξε και τα πολιτικά κόμματα και άλλους θεσμούς» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής στην εκδήλωση που γίνεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με θέμα «Ανεξάρτητες Αρχές: Η εξέλιξη του θεσμού στην ελληνική πραγματικότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συγχαίρω απολύτως από αυτό το βήμα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για το θάρρος το οποίο επέδειξε, την ομοφωνία την οποία επέδειξε, την επιστημονικότητα, την ακρίβεια, έτσι ώστε να καταλήξει και να κάνει τομή σε όλα τα ερίζοντα θέματα στα οποία υπήρχαν μέχρι τότε. Και πιστεύω ότι πολύ γρήγορα η χώρα και σε αυτόν τον τομέα θα έχει κάνει τα σωστά θεσμικά δημοκρατικά βήματα απέναντι σε κάποιες ρητορικές, που όλο και λιγότερο έχουν κοινό, για το ότι δεν ακολουθούνται τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος του Σώματος, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών με τη θεσμοθέτηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου το 1987 και μετέπειτα, εξέφρασε την άποψη ότι «η ίδρυση των Ανεξάρτητων Αρχών ήρθε να καλύψει υπαρκτές ανάγκες και αδυναμίες στην άσκηση της κρατικής εξουσίας και, ως εκ τούτου, η αναγκαιότητα της ύπαρξής τους επιβεβαιώνεται από την ίδια την πραγματικότητα. Η εμπιστοσύνη των διοικουμένων στον θεσμό των Ανεξάρτητων Αρχών καταγράφεται επίσης ως πραγματικότητα και αποδεικνύει και αυτή του λόγου το αληθές». Επισήμανε ότι «η κατοχύρωσή τους στο Σύνταγμα με την αναθεώρηση του 2001, παρά τις εν γένει αστοχίες και αδυναμίες, αποτιμάται ως θετική», εξέφρασε, όμως, την άποψη ότι ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, «έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να ανοίξουμε την κουβέντα για τις Ανεξάρτητες Αρχές, κάνοντας μια συνολική αποτίμηση της λειτουργίας τους και προχωρώντας στην περαιτέρω κατοχύρωση και θωράκιση της ανεξαρτησίας τους. Να στρέψουμε, δηλαδή, την προσοχή μας στην ενίσχυση της θεσμικής λογοδοσίας των Αρχών, ως αντιστάθμισμα στο έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης που τις διέπει».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Βούτσης είπε ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος επιλογής των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς η διάταξη του άρθρου 101Α του Συντάγματος περί επιλογής των μελών τους με πλειοψηφία 4/5 της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής «έχει οδηγήσει, ουκ ολίγες φορές, σε αδυναμία συγκρότησης και σε παράλυση της λειτουργίας τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχοντας συνταγματικό καθήκον προς τούτο, κατέβαλα κάθε προσπάθεια, ώστε η παρούσα οκτακομματική Βουλή να συγκροτήσει από την πρώτη κιόλας Σύνοδο και τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής και επανέλαβε ότι η Βουλή στέκεται δίπλα στις Ανεξάρτητες Αρχές, ακούει τα προβλήματά τους και συμβάλλει -στο μέτρο του δυνατού- στη βελτίωση της λειτουργίας τους, παράλληλα όμως ασκεί τον συνταγματικά προβλεπόμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο, χαράζοντας έτσι δημοκρατικά όρια και φραγμούς στην ανεξαρτησία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης