Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Τις δομικές παρεμβάσεις – προτάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, κατέθεσε και ανέπτυξε, ο πρώην Υπουργός Εργασίας και αρμόδιος Τομέαρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την ομιλία του, σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με θέμα: «Ελληνική οικονομία: Προοπτικές και προϋποθέσεις ανάπτυξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στόχος» είπε ο κ. Βρούτσης «είναι να καταστεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, πιο δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και βιώσιμο».

Οι έξι «κομβικές» παρεμβάσεις – προτάσεις είναι:

1. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Βελτίωση της ανταποδοτικότητας του συστήματος με πιο δίκαιους και αναλογικούς συντελεστές αναπλήρωσης

3. Ολοκλήρωση διαρθρωτικών αλλαγών στη αγορά εργασίας, όπως εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου, κατάργηση του αντεργατικού και αντιαναπτυξιακού νόμου περί veto υπουργού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα λαμβάνει όμως υπόψιν τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας

4. Αυτοματοποίηση των παροχών σύνταξης στη βάση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» που είναι είδη έτοιμο

5. Δημιουργία ενός σύγχρονου πανίσχυρου μηχανισμού αποτροπής της παραβατικότητας στη αγορά εργασίας, βασισμένο στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ»

6. Ενθάρρυνση δημιουργίας Επαγγελματικών Ταμείων, αλλά και ενίσχυση του ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης, συμπληρωματικά πάντα με την Κοινωνική Ασφάλιση, με ουσιαστικά θεσμικά και φορολογικά κίνητρα.

Ο πρώην Υπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ειδικά τη χρονική περίοδο που διανύουμε βλέποντας τη δημόσια υγεία να καταρρέει, οι προοπτικές που ανοίγονται για την ιδιωτική ασφάλιση στην υγεία πάντα συμπληρωματικά και προαιρετικά με τη δημόσια είναι ευοίωνες όσο ποτέ».
Η υπερφορολόγηση

Κατά την ομιλία του, ο Βουλευτής ΝΔ Κυκλάδων, τεκμηρίωσε το «γιατί» οι πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «υπονομεύουν» όπως επεσήμανε «την ανάπτυξη», λέγοντας: «Πολύ απλά, διότι η εμμονή σε υπερφορολόγηση είναι προϊόν:

· που απορρέει από την ίδια την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ

· που αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα με καχυποψία και συγκαλυμμένη εχθρότητα

· που θεωρεί το κράτος ως το μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης

«Και με ποιες προοπτικές;» διεωρητήθηκε και απάντησε πως «οι πολιτικές αυτές» έχουν να κάνουν με το:

· να συντηρείται ένα πολυδάπανο οικονομικό μοντέλο

· να δημιουργούνται πρόσοδοι προς διανομή σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

· να παραμένει η οικονομία καθηλωμένη

· να χτίζονται πελατειακά δίκτυα

· και να αυξάνεται η διαφθορά

Ασκώντας ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, επεσήμανε: «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η κυβέρνηση αφαιμάζει κάθε διαθέσιμο πόρο της οικονομίας, προκειμένου να προστατεύσει το σπάταλο κράτος που δημιούργησε.

Μοντέλο ανάπτυξης

Στο πλαίσιο της καίριας ομιλίας του, ο κ. Βρούτσης, ανέφερε: «Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που μας απασχολούν. Το πρώτο αφορά στο «τι ανάπτυξη θέλουμε» και το δεύτερο στο «πώς θα την εξασφαλίσουμε».

Και εξήγησε: «Το πρώτο ερώτημα το έχουμε προσεγγίσει ως χώρα. Ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα τρόφιμα, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, το εμπόριο και η βιομηχανία είναι τομείς στους οποίους η ελληνική παραγωγή μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Στο μεταξύ, η ανάπτυξη που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταντήσει “ανέκδοτο”. Όπως “ανέκδοτο” έχουν καταντήσει οι πλαστές προσδοκίες που επικοινωνιακά καλλιέργησε και που “γκρεμίζει” με το λαϊκισμό του».

«Η ανάπτυξη, όμως, δεν εξασφαλίζεται ούτε με ευχές, ούτε με πολιτικές που έχουν ιστορικά αποτύχει, αλλά με επενδύσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα έχει κατρακυλήσει στην 131η θέση στην προσέλκυση επενδύσεων», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε:

«Πρώτη προτεραιότητα για την αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λοιπόν, είναι η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, προκειμένου ν’ ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Η σημερινή κυβέρνηση, παγιδευμένη σε εμμονές και ιδεολογικές αγκυλώσεις, αποδεικνύει ότι αδυνατεί να πράξει όσα απαιτούνται. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: Οι επιχειρήσεις δεν εμπιστεύονται το κράτος. Το κράτος κυνηγάει τους επιχειρηματίες και η κοινωνία αντιμετωπίζει τους τελευταίους με επιφύλαξη και καχυποψία.

»Για την αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι επιτακτική η ανάγκη ανασχεδιασμού της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Αυτή είναι η δομική μας διαφορά με την κυβέρνηση. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο από την ιδιωτική οικονομία και τους δημιουργικούς Έλληνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό και αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς αναπτυξιακούς άξονες πολιτικής της ΝΔ:
Πρώτον, λιγότεροι φόροι και εισφορές, λιγότερες δαπάνες, αποκρατικοποιήσεις, σταθερό φορολογικό σύστημα.

Δεύτερον, κίνητρα για ανάπτυξη, υγιή επιχειρηματικότητα και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Στον ανεκτίμητο θησαυρό της πατρίδας μας, τους νέους και τις νέες.

Τρίτον, ευέλικτη δημόσια διοίκηση και διαρθρωτικές αλλαγές για τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου».

Περιορισμός δημοσίων δαπανών

Για το «αν υπάρχει περιθώριο για περιορισμό των δημοσίων δαπανών σε μία οικονομία που βρίσκεται επί μακρόν σε πρόγραμμα προσαρμογής, ο πρώην Υπουργός, ήταν κατηγορηματικός: «Ναι, υπάρχει, με την υπόμνηση ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός πρέπει να αποτελέσει οριστικό παρελθόν».
Ταυτόχρονα, εξήγησε: «Για μας, κάθε μείωση φόρου πρέπει να είναι κοστολογημένη. Έτσι, δεν μιλάμε για οριζόντιες περικοπές δαπανών αλλά για στοχευμένες.

Πρώτες στον κατάλογο είναι εκείνες που λειτουργούν αντιαναπτυξιακά στερώντας πόρους και κίνητρα από την οικονομία, καθώς και όσες δεν θίγουν την παροχή κοινωνικής προστασίας στους ασθενέστερους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει αναλυτικά τη Συμφωνία Αλήθειας, που προβλέπει την ταυτόχρονη μείωση φόρων και δαπανών, μαζί με χαμηλότερα πλεονάσματα σε λογικά ποσοστά. Που προβλέπει συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και στήριξη των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Και τόνισε: «Μόνον έτσι θα πετύχουμε ένα «αναπτυξιακό σοκ» που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις και θα στείλει θετικό μήνυμα στους πιθανούς επενδυτές. Και ανάπτυξη δεν θα έχουμε, όσο η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την «ιδιοκτησία» των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε, το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που έπρεπε να παρουσιαστεί το Μάρτιο του 2016, ακόμη αναμένεται».

Ο κ. Βρούτσης, είπε με σαφήνεια: «Στη ΝΔ, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα έναντι της σημερινής πολιτικής επιδομάτων. Η λογική μας είναι σαφής: θέλουμε τη φιλελευθεροποίηση του οικονομικού και νομικού πλαισίου με άμεση κατάργηση όλων των διατάξεων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό».

Τραγικά τα αποτελέσματα των αλλαγών του ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό

Παραθέτοντας, με ακρίβεια, τα μέχρι και σήμερα αποτελέσματα των αλλαγών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ασφαλιστικό, ο Τομάρχης Εργασίας της ΝΔ, ανέφερε συγκεκριμένα: «Οι αλλαγές αυτές που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό, εκτός από τις 13 μειώσεις ύψους 3,5 δις ευρώ, έκρυβαν έναν νέο μηχανισμό μείωσης συντάξεων, που επιφέρει μειώσεις μεσοσταθμικά 20% έως 25% σε όλους τους νέους συνταξιούχους μετά τις 12.5.2016. Η συνολική απώλεια με την ολοκλήρωση ενός πλήρους ασφαλιστικού κύκλου θα είναι από 5,5 δις ευρώ έως 6,5 δις ευρώ. Και αυτό προκύπτει, αν υπολογισθούν οι ετήσιες μεσοσταθμικές μειώσεις πάνω στην ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη, που σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 ανέρχεται στα 31 δις ευρώ».

Και αποκάλυψε πως «η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο ασφαλιστικό με το 3ο μνημόνιο και τις “ουρές” του, φθάνει τα 10 δις ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δυο προηγούμενα μνημόνια μαζί (3,5 δις ευρώ το 1ο μνημόνιο και 3,9 δις ευρώ το 2ο μνημόνιο)».

Περιγράφοντας τη σημερινή εικόνα του νέου ασφαλιστικού, ο κ. Βρούτσης, τη χαρακτήρισε ως «αποκαρδιωτική». «Από τη μια οργανωτική ανεπάρκεια, νόμοι και εγκύκλιοι γραμμένοι στο γόνατο, ασφαλισμένοι που πληρώνουν διπλές εισφορές, λανθασμένα χρεωστικά σημειώματα εισφορών και το κυριότερο εξοντωτικές εισφορές. Από την άλλη ένα σύστημα άδικο, μη ανταποδοτικό, καθώς η φιλοσοφία του και η δομή του είναι αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης, αποτυχημένης ιδεολογικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ».

Και καταλήγοντας είπε χαρακτηριστικά: Για τη Νέα Δημοκρατία, η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στην αιχμή του σχεδίου ανάπτυξης. Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα με περισσότερες επιχειρήσεις που να παράγουν κέρδη. Κέρδη που να επανεπενδύονται, ώστε να μετατρέπονται σε περισσότερες θέσεις απασχόλησης, άρα σε περισσότερα δημόσια έσοδα. Μόνον έτσι η Ελλάδα θα μεταβεί από το σημερινό μοντέλο διανομής φτώχειας στο αυριανό μοντέλο παραγωγής πλούτου. Πιστεύουμε στην παραγωγική Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι η ελεύθερη ανταγωνιστική οικονομία θα αναδείξει τα πιο υγιή και δημιουργικά γνωρίσματα των Ελλήνων. Ο δρόμος είναι δύσκολος. Αλλά, είμαστε υπέρ των δύσκολων και χρήσιμων επιλογών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης