Σε άρθρο της που τιτλοφορείται «Η κυβερνητική αριστερά της Ελλάδας διχασμένη για τους όρους του χρέους» η Wall Street Journal εντοπίζει μία «εσωτερική διαμάχη» στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ χάσμα απόψεων ως προς τις οικονομικές πολιτικές που θα πρέπει η Ελλάδα να υιοθετήσει έτσι ώστε να πετύχει ένεση ρευστότητας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η WSJ προειδοποιεί ότι από τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μια μικρή πλειοψηφία 12 εδρών, μία μικρή «απόσχιση» από τη γραμμή που ακολουθείται θα μπορούσε να στοιχήσει επανάσταση στον πρωθυπουργό την κυβερνητική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τη WSJ oι δανειστές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις απειλές της Αριστερής Πλατφόρμας που κάνουν λόγο για απόρριψη κάθε συμφωνίας που θα παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δυσκολία του κ. Τσίπρα να ‘πουλήσει’ έναν επώδυνο συμβιβασμό στα αριστερά του κόμματος, καθώς και σε άλλα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια συμφωνία» σημειώνει η εφημερίδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα πράξουν οι 30 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, σε περίπτωση που οι όροι των πιστωτών παρουσιαστούν στο ελληνικό κοινοβούλιο.
«Αν και η κυβέρνηση πιθανότατα έχει αρκετά μετρητά για να αποπληρώσει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου [προς το ΔΝΤ] είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν μπορεί να καταβάλει τις τρεις επόμενες πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 1,25 δισ. στις 12, 16 και 19 Ιουνίου» αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η WSJ αναφέρεται και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο τονίζοντας ότι η Αριστερή Πλατφόρμα κάλεσε την κυβέρνηση να χρεοκοπήσει στα δάνεια του ΔΝΤ αντί να συμβιβαστεί στις αρχές της. Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνει η WSJ, τόνισε ότι η χρεοκοπία είναι προτιμότερη από μια παράδοση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την έξοδο από το ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πάντως αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα τελικά θα υποχωρήσουν και θα ακολουθήσουν τον κ. Τσίπρα, καθώς η ισχυρή κομματική πειθαρχία είναι επίσης στην ιδεολογία του κόμματος» αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης