«Λιτότητα, ελάφρυνση ή έξοδος;»: Ποια θα είναι η συνέχεια για την Ελλάδα, διερωτάται η Wall Street Journal, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας.

Σε ανάλυσή της η WSJ εξετάζει όλα τα σενάρια για την επομένη των εκλογών και όλα τα περιθώρια που έχει η χώρα μας και η νέα κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «μια συνεργασία με το κεντρώο Ποτάμι ή το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ θα κάνει την επόμενη κυβέρνηση πιο πραγματιστική στις συζητήσεις με τους διεθνείς δανειστές».

Αντίθετα το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ. θα καταστήσει την κυβέρνηση πιο σκληροπυρηνική.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να κατακτήσει την πλειοψηφία και δεν μπορέσει να βρει έναν εταίρο, πιθανότατα θα χρειαστούν νέες εκλογές, σημειώνει η εφημερίδα.

Προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει μια συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Να διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να βελτιώνει τα οικονομικά της και να αναμορφώνει την οικονομία της.

– Να υποσχεθεί τη γρήγορη υλοποίηση δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία θα απελευθερώσουν την επόμενη δόση των 27 δισ. ευρώ (8,1 δισ. δολ.)

– Να δώσει αυτοπεποίθηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ώστε η ΕΚΤ να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να έχουν συνεχή πρόσβαση στη ρευστότητα ακόμα και αν υπάρχουν μεγάλες εκροές καταθέσεων.

Η Wall Street Journal αναφέρεται και στον χρόνο που έχει απομείνει έτσι ώστε να μην επέλθει μια ελληνική χρεοκοπία ή τραπεζική κρίση, λέγοντας ότι η τελευταία προθεσμία για συμφωνία με την Ευρώπη είναι τον Ιούλιο/ Αύγουστο όταν η Ελλάδα χρειάζεται δισεκατομμύρια σε νέα χρηματοδότηση για να αποπληρώσει ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι η χώρα ενδεχομένως να ξεμείνει από μετρητά ήδη από τον Μάρτιο, όταν θα πρέπει να γίνουν οι αποπληρωμές του ΔΤΝ. Αν πάλι οι διαπραγματεύσεις λάβουν άσχημη τροπή, τότε η φυγή κεφαλαίων θα μπορούσε να γίνει ακόμη νωρίτερα.

«Δεν έχουν χρόνο», αναφέρει ο Gabriel Sterne, επικεφαλής global research της συμβουλευτικής Oxford Economics. «Τα γεγονότα θα μπορούσαν να είναι πολύ συμπιεσμένα. Κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει γρήγορα».

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει μέτρα λιτότητας και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει απορρίψει κατηγορηματικά; Για να αποφύγει αποσύρσεις καταθέσεων λόγω πανικού και ένα ανανεωμένο οικονομικό κραχ αναφέρει o αρθρογράφος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποδεχθεί συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα (χωρίς τους τόκους) 2% του ΑΕΠ, αντί για τον υφιστάμενο στόχο του 4,5% σήμερα. Αυτό θα απαιτήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ελαφρύνουν ένα μέρος του ελληνικού χρέους, μειώνοντας τα επιτόκια και την παράταση των προθεσμιών λήξης στα δάνεια διάσωσης.
Η Ευρώπη θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδεχθεί ένα τέτοιο σενάριο καθώς το είχε κάνει και στο παρελθόν, όταν επανακαθόρισε το πρόγραμμα της Ελλάδας αφού εκτροχιάστηκε εν μέσω παρόμοιας πολιτικής αβεβαιότητας το 2012.

Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ιδεολογικά ρεύματα του οποίου απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα μέτρα απορρύθμισης που η Γερμανία και άλλοι πιστωτές λένε ότι είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

Η Ελλάδα τελικά θα σωθεί εάν γίνουν όλα αυτά;

Όχι απαραίτητα, εκτιμά η WSJ. Εάν το πρόγραμμα εκτροχιαστεί, οι πιστωτές θα απαιτούσουν περαιτέρω λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμο σημείο – όπως με την κυβέρνηση Σαμαρά αυτό τον χειμώνα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρήσει λόγω της πίεσης, άλλος ένας γύρος αβεβαιότητας και πρόωρες εκλογές θα ακολουθήσουν, ενδεχομένως με τους συντηρητικούς της Νέας Δημοκρατίας να επιστρέφουν στην εξουσία.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία – ή και η αύξηση των αμφιβολιών για το αν θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός- θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες αποσύρσεις καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και φυγή κεφαλαίων.

Σε αυτό το σημείο, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αφήσει ανοιχτή τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ή αν θα τις αποκόψει. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει και να υπογράψει ένα πρόγραμμα διάσωσης ή η Ελλάδα θα πρέπει να τυπώσει δραχμές για να κρατήσει την οικονομία, την κυβέρνηση και το χρηματοοικονομικό σύστημα από το να καταρρεύσουν.

Πώς αντιδρά η Γερμανία;

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θα ήθελε σίγουρα να αποφύγει ένα Grexit. Η κάλυψη των ΜΜΕ σε μια χρηματοοικονομική κατάρρευση και οικονομική καταστροφή στην Ελλάδα θα ήταν πιθανότατα εξαιρετικά επιζήμια για τη θέση toy Βερολίνου στην Ευρώπη. Επιπλέον η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες στην Ευρωζώνη, θα αντιμετωπίσουν βαριές απώλειες στα δάνεια από το πακέτο διάσωσης αλλά και από την έκθεση της κεντρικής τράπεζας στην Ελλάδα.

Αλλά η Γερμανία μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα εάν υπάρχει κάποιος αντισυμβαλλόμενος: μια κυβέρνηση στην Αθήνα η οποία είναι προετοιμασμένη να εμφανίζει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και να αναμορφώσει την ελληνική οικονομία για να την καταστήσει περισσότερο βιώσιμη εντός του ευρώ.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να εκπληρώσει τους όρους η Μέρκελ θα οπισθοχωρήσει;

Όχι. Οι Γερμανοί ηγέτες φοβούνται πως η χρηματοδότηση μιας Ελλάδας που αρνείται να κάνει μεταρρυθμίσεις θα είναι η προαναγγελία του θανάτου της Ευρωζώνης. Άλλες οφειλέτριες χώρες θα σκεφτούν πως μπορούν να εκβιάσουν το Βερολίνο, να αρνηθούν να μειώσουν τα ελλείμματά τους ή να αναδιαρθρώσουν τις οικονομίες τους, συνεχίζοντας ωστόσο να παίρνουν τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποχωρήσει, τότε η κ. Merkel θα μπορούσε διστακτικά να πει «auf Wiedersehen, Griechenland».

Θα κάνει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Πολύ πιθανόν, εάν η αποτυχία να τα βρει γρήγορα με την Ευρώπη προκαλέσει φυγή καταθέσεων και πανικό για Grexit, σφυροκοπώντας την οικονομία της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται τότε ο ΣΥΡΙΖΑ να διασπαστεί και να χάσει την εξουσία, οδηγώντας τη χώρα σε νέες εκλογές. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να κερδίσει περισσότερα από όσα μπορεί, συνειδητοποιώντας αργά την αδύναμη θέση της Ελλάδας, όταν δηλαδή οι καταθέσεις θα έχουν κάνει φτερά» καταλήγει η εφημερίδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης