Με νέο του άρθρο, ο συντάκτης της Wall Street Journal Simon Nixon προεξοφλεί ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας και ως εκ τούτου «πάγωμα» της απελευθέρωσης κεφαλαίων προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι ακόμη δυνατό η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αν και πλέον δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής. Υπάρχουν φόβοι πως η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί αλλά αντιθέτως θα χειροτερεύσει. Το νέο deadline για την επίτευξη συμφωνίας ορίζεται η σύνοδος της 11ης Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Nixon ωστόσο περιγράφει το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους εταίρους, λέγοντας πως μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα για τις συναντήσεις του ΔΝΤ, υπήρχε μικρή αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τότε.

«Τίποτα, κυριολεκτικά τίποτα δεν έχει επιτευχθεί», φέρεται να ανέφερε ένας αξιωματούχος. Στην πραγματικότητα, τώρα είναι χειρότερα: μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της Αθήνας θα κόστιζε κεφάλαια ή θα μείωνε τα κρατικά έσοδα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως αν συνοψιστούν όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού που απαιτείται με βάση το ισχύον πρόγραμμα, μετατρέπεται σε έλλειμμα 10%-15%, ενώ το χρέος εκτινάσσεται άνω του 120% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος για το 2022. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος η ευρωζώνη -πόσο μάλλον το ΔΝΤ- να εκταμιεύσει κεφάλαια στη βάση τέτοιων φανταστικών αριθμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Αθήνα δεν θα πάρει άλλα λεφτά αν δεν καταλήξει σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε βιώσιμο μονοπάτι και ότι έχει ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης. Αντίστοιχα, η ευρωζώνη δεν θα εκταμιεύσει τα δικά της κεφάλαια διάσωσης χωρίς μιας συμφωνία που να έχει την έγκριση του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει να εξορθολογίσει τα αιτήματά του, αλλά αυτό μετά βίας περιορίζει την κλίμακα του συμβιβασμού που απαιτείται από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

«Ακόμη και μια συμφωνία λιτών προδιαγραφών θα απαιτήσει είτε από την Αθήνα να δεσμευτεί σ’ ένα φιλόδοξο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ή από την ευρωζώνη να συμφωνήσει να παράσχει σημαντική ελάφρυνση χρέους, κάτι που δεν θα συμβεί μέχρι η Αθήνα να μπορεί να πείσει την ευρωζώνη ότι είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Υποστηρίζεται ακόμη ότι ίσως ο Αλ. Τσίπρας κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού, εγκαταλείποντας τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του. Ωστόσο η Wall Street Journal, επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχου αναφέρει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, ορίζοντας την πιθανότητα να επιτευχθεί τελικά συμφωνία σε ποσοστό μόλις 5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης