Δίχτυ ασφαλείας για όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους λόγω των κόκκινων δανείων ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Βάσει των προτάσεων που εξετάζονται οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων να τα νοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Έτσι, ένας δανειολήπτης ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο ή και να το επαναγοράσει στην περίπτωση leasing, εφόσον υιοθετούν τελικά αυτές οι λύσεις.

Σε δηλώσεις του στα ΝΕΑ ο υπουργός ανέφερε ότι «πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να τους βοηθήσουμε με ένα δίχτυ ασφαλείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους και οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα», είπε μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών αγγίζουν τα 10 δις ευρώ ενώ άλλα 15 δις είναι καθυστερούμενα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου σταματά η απαγόρευση των πλειστηριασμών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει παράτασή της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης