Οι προγραμματικές εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη ΔΕΘ, για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους και περιστολή της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό «αποτελούν μία ευθεία απειλή για τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, ενώ εγείρουν και σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητά τους» αναφέρει, σε δήλωσή του, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, η πολιτική της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι όπως παρουσιάστηκε τις τελευταίες μέρες από τον κ. Μητσοτάκη, «συμπυκνώνει την πεμπτουσία του νεοφιλελεύθερου δόγματος». Κι’ αυτό, διότι «συνδυάζει την οικονομική αφαίμαξη των δήμων μέσω της μείωσης της χρηματοδότησής τους από το κράτος, τη διαιώνιση της υποστελέχωσής τους με τη διατήρηση του κανόνα “1 προς 5” για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που φανατικά υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ιδιωτικοποίηση μέσα από την εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών των ΟΤΑ σε ιδιώτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι αποδεικνύονται κενές περιεχομένου οι διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη περί ισότητας ευκαιριών για όλους τους πολίτες, καθώς «στη λογική της ΝΔ δεν υπάρχουν πολίτες, αλλά πελάτες που θα απολαμβάνουν τόσες υπηρεσίες όσες αντέχει η τσέπη τους».

Ακόμη, σημειώνει ότι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους θα διαιωνίσει τις ανισότητες μεταξύ των περιοχών της χώρας, ανάλογα με την οικονομική αξία της γης τους, καθώς όπως εξηγεί: «Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στον τόπο κατοικίας του κ. Μητσοτάκη διαφέρουν -εκ των πραγμάτων- σημαντικά από εκείνες λ.χ. των ορεινών ή παραμεθόριων ή γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών της χώρας. Η υποκατάσταση, λοιπόν, μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Αυτοδιοίκησης από τον φόρο ακίνητης περιουσίας που παράγεται και εισπράττεται σε κάθε τόπο και ο οποίος είναι συνάρτηση της αξίας των ακινήτων, αλλά και της πυκνότητας δόμησης, θα σήμαινε απλά τη θεσμοθέτηση της πλήρους ανισότητας και την απόλυτη αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων τοπικών κοινωνιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης