Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απαντά η ελληνική κυβέρνηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας, όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, προσθέτοντας ότι στόχος της Αθήνας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Στο μέτωπο της οικονομίας, επαναλαμβάνει την πάγια κυβερνητική θέση ότι δεν είναι αναγκαία ούτε επιθυμητή η προληπτική γραμμή στήριξης, ενώ εξαπολύει δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι είναι «έρμαιο της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ.

«Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, και τα όσα επακολούθησαν, η Τουρκία βρίσκεται σε διαρκή περίοδο αστάθειας. Στα εσωτερικά ζητήματα, ήρθε να προστεθεί και η επέμβαση στο Αφρίν, όπου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, για τον Ερντογάν. Στην προσπάθεια εξαγωγής των αδιεξόδων της τουρκικής κυβέρνησης, και την προκλητική της στάση, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα» αναφέρει η κ. Σβίγκου σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη kontranews και τη δημοσιογράφο, Στέλλα Γκαντώνα. « Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Εμείς επιδιώκουμε την ειρήνη, σχέσεις καλής γειτονίας και τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό, βέβαια, επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» συμπληρώνει. Απορρίπτει δε την κριτική ότι η κυβέρνηση υποβάθμισε αρχικώς το θέμα με τους δυο στρατιωτικούς και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα ώστε να γυρίσουν σπίτι τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ. στη Βουλή για προανακριτική, καταλογίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση «φτηνή και κακοστημένη προσπάθεια αντιπερισπασμού από το σκάνδαλο Νοβάρτις» και «μια κίνηση πανικού, του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι, εδώ και καιρό, έρμαιο της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του, με επικεφαλής τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη».

Όσον αφορά στην έξοδο από το μνημόνιο, σημειώνει ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες αποδεικνύουν τη βελτίωση της κατάστασης. «Αργά αλλά σταθερά, οι θυσίες των πολιτών αρχίζουν να πιάνουν τόπο. Ακόμα και οι θεσμοί ομονοούν ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα επιτευχθεί το Καλοκαίρι. Δεν πρόκειται για μια συγκυριακή ανάπτυξη. Η πρόσφατη έξοδος στις αγορές, με την έκδοση του ομολόγου, δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών» αναφέρει, υπογραμμίζοντας: «Ούτε χρειαζόμαστε, ούτε επιδιώκουμε μια γραμμή στήριξης, με τις δεσμεύσεις, στο πεδίο του περιορισμού χάραξης αυτόνομης δημοσιονομικής πολιτικής, που αυτή συνεπάγεται».

Ερωτηθείσα για την διαφωνία του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα στο θέμα, λέει: «Ο κ. Στουρνάρας πολλές φορές σκέφτεται και δρα σαν να είναι ακόμα υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά». Όπως υποστηρίζει το ζήτημα της λήψης ή μη μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, δεν είναι ένα ουδέτερο, τεχνοκρατικό ζήτημα, αλλά εξόχως πολιτικό δίλημμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης