Το κόστος του εναλλακτικού μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής που προτείνει η ΝΔ, και που στηρίζεται στην ισόποση μείωση των φόρων και των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου φθάνει τα 4 δισ. ευρώ, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κι επισημαίνει ότι είτε θα «λεηλατήσει» τις κοινωνικές δαπάνες, είτε θα κόψει συντάξεις, ή θα αφήσει «μαύρη τρύπα».

Όπως ανέφερε αναλυτικά κατά την τοποθέτησή του, επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η ΝΔ προτείνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, κάτι που θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ,

– την μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29%, ένα πραγματικά υψηλό ποσοστό, στο 24% και σε δεύτερο χρόνο στο 20%, με κόστος 1,1 δισ. ευρώ,

– την μείωση φόρου μερισμάτων από το 15% στο 5%, κόστος 140 εκατ. ευρώ,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– την μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. από 24% στο 22% και από 13% στο 11%, κόστος 1,1 δις ευρώ,

– την μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή το 9%, με εκτιμώμενο κόστος 830 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη, το ποσό αυτό φθάνει τα 4 δισ. ευρώ κι όπως ανέφερε ο υπουργός, την επισκόπηση δαπανών που θέλει να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, την έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση, έχοντας εντοπίσει την δεξαμενή, από την οποία κανείς θα μπορούσε να αντλήσει εξοικονόμηση για να προχωρήσει είτε σε ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού, είτε μείωση των φόρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης