O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μίλησε για τα νέα μέτρα, που συζητιούνται στη Βουλή στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα να συζητήσουμε για τα νέα μέτρα που έρχονται, για το 2019 και το 2020.
Όσο προσεγγίζουν τα κόμματα σας τόσο υψώνονται οι τόνοι της αντιπαράθεσης διότι εδώ είναι προφανές πλέον ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) έχουν προσεγγίσει σε πολλά θέματα, κυρίως έχουν προσεγγίσει στη βασική στρατηγική της χώρας που είναι τα μνημόνια, η συζήτηση με τους εταίρους για το θέμα του χρέους και απ’ ότι βλέπω μάλιστα τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια προσέγγιση και σε ορισμένα εκ των αντιμέτρων. Βλέπω ότι υπάρχει προσέγγιση και για τα φορολογικά προνόμια των βουλευτών και για τη μείωση του ΦΠΑ στους αγρότες, αλλά όσο προσεγγίζετε τόσο πιο πολύ φωνάζετε. Τι γίνεται;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πάμε να τα δούμε ένα – ένα. Καταρχάς πιστεύω ότι όσοι συμβάλλουν σε ένα πολεμικό κλίμα εντός και εκτός του κοινοβουλίου δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα θετικό και για τον λαό μας και για την πατρίδα μας και για τη δημοκρατία. Πιστεύω λοιπόν ότι φωνές σαν κι αυτές που ακούστηκαν σήμερα στο κοινοβούλιο και μιλάω για τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη ή και χθες ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι για τον κ. Πολάκη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Πολάκης δεν προέβη σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς απ’ όσο παρακολούθησα και είχε και την λεβεντιά όταν ο παριστάμενος κ. Βορίδης…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ένας είναι απαράδεκτος, ο άλλος λεβέντης;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, όχι. Είχε τη λεβεντιά να πάρει πίσω, αν δεν ίσχυαν κάποια πράγματα, αυτά που του ζήτησε ο κ. Βορίδης, που δεν είναι το ίδιο. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν βοηθάει, αυτή τη στιγμή, που έχουμε ανοιχτά πάρα πολλά και εθνικά θέματα και άλλα, ούτε τη χώρα, ούτε τον ελληνικό λαό, όχι να διαφωνούμε και να διαφωνούμε έντονα, το αντίθετο θα έλεγα, να μπούνε βαθιά οι διαχωριστικές πολιτικές γραμμές, αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο να έχουμε έναν πολιτικό διάλογο με χαρακτηρισμούς που θυμίζουν χώρους που ομόφωνα αποβλήθηκαν από το κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κύριε Σπίρτζη μου τι ωραία που θα ήταν αυτά να τα λέγατε και όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Έχετε ακούσει κάποιον από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε προσωπικό επίπεδο να λέει ότι «δεν φοράτε παντελόνια» ή όλα τα άλλα που ακούστηκαν σήμερα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αλλά αν θυμάμαι καλά εσείς τους λέγατε τότε Γερμανοτσολιάδες. Επομένως πάλι με τα παντελόνια υπήρχε ένα θέμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι έτσι κ. Χατζηνικολάου. Βρείτε τις δηλώσεις ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε τέτοιους χαρακτηρισμούς και πραγματικά αν το έχει πει, που δεν το έχει πει, να το συζητήσουμε και να απολογηθούμε. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν έχουμε συγκλίνει. Δεν έχουμε συγκλίνει, γιατί εμείς πιστεύουμε άλλα πράγματα και προωθούμε άλλα πράγματα.

Πριν λίγους μήνες από τη ΝΔ, τα μισά στελέχη της ΝΔ όπως η κ. Μπακογιάννη έλεγαν ευθαρσώς «κλείστε τη συμφωνία όπως θέλετε και τι καθυστερείτε», έτσι βάφτιζε τη διαπραγμάτευση. Σήμερα αν ακούγατε την ομιλία της ήτανε μια άλλη η κ. Μπακογιάννη, που μας εγκαλούσε για τα μέτρα της συμφωνίας που έγιναν και είχαμε μια άλλη πλευρά της ΝΔ που έλεγε να μην κλείσει η συμφωνία, να μην ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσετε, να κάνετε εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έλεγε ο κ. Γεωργιάδης αυτό…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ολοκληρώσω λίγο και να πάρει το λόγο, ο κ. Βορίδης. O κ. Γεωργιάδης είπατε. Όχι μόνο ο κ. Γεωργιάδης και άλλοι τα έλεγαν αυτά. Θεωρώ λοιπόν ότι η ΝΔ εμμένει ως πολιτικό κόμμα στη δική της λογική και στη δική της ιδεολογία, η οποία είναι πάρα πολύ απλή: Πιστεύει ότι πρέπει να μειώσουμε τη φορολόγηση πάρα πολύ στους λίγους και εκλεκτούς. Με τον τρόπο αυτό θα τονώσουν κατά τη γνώμη τους το αναπτυξιακό σχέδιο που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Το απόλυτο μηδέν δηλαδή, και από εκεί και πέρα, θα έχουμε και ένα βιώσιμο χρέος για να συνεχίσουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και αυτό κάναμε, με την παραδοχή, ότι θα απομειωθεί ή θα διευθετηθεί και το χρέος της χώρας για να τελειώνει αυτός ο εφιάλτης για τον ελληνικό λαό. Κι αυτό κάνουμε. Αλλιώς δεν θα υπάρχουν και τα μέτρα που ψηφίζουμε αυτές τις ημέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Σπίρτζη να έχω ένα σχόλιο σας σε όσα είπε ο κ. Βορίδης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν χρειάζεται δικό μου σχόλιο. Χρειάζεται να πάει κανείς και να δει, τι είχε ψηφιστεί επί ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα για το 2014 προέβλεπαν πρωτογενές πλεόνασμα 7%. Επί ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε αυτό και στη συνέχεια επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά το 2014, έγραφε σε αυτά που είχαν δεσμευτεί: «Οταν η Ελλάδα θα καταγράψει τελικά ένα συνολικό έλλειμμα κάτω από το όριο της συνθήκης του 3% του ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να παραμένει υψηλό, αν και σταδιακά μειώνεται σε 4% το 2021 και 3,5% το 2030». Κάποιοι δηλαδή κ. Χατζηνικολάου, επειδή βλέπω μια αλλαγή και στη θέση της Ν.Δ., θεωρούσαν βιώσιμο το χρέος, είχαν σχεδιασμό δεσμεύσεων απέναντι στους θεσμούς και τους δανειστές και για το 2030 και για το 2031 και παρακάτω. Και τελείως τυχαία τις ίδιες ημερομηνίες, αν θυμάμαι καλά το 2031, τις είχε πει στη συνέντευξη του και ο κ. Σημίτης. Για εμάς λοιπόν αυτός ο εφιάλτης του ελληνικού λαού…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια η ΝΔ επικαλείται τώρα ότι e-mail Χαρδούβελη για παράδειγμα ήταν χάδι μπροστά σ’ αυτά που αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε δεν νομίζω. Σας λέω τι ψηφίσανε, όχι τι διαπραγματευόντουσαν περαιτέρω, τι ψήφισαν, τι είχαν δεσμευτεί ήδη. Από εκεί και πέρα η ΝΔ για να θυμίσω…

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ (Μάκης Βορίδης): Θα μας πείτε και τους ρυθμούς ανάπτυξης μαζί μ’ αυτά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκεί να δείτε. Εκεί ήταν το απόλυτο γέλιο….

{…}

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια φράση ο κ. Σπίρτζη για να κλείσουμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου αν συνεχίσει έτσι ο κ. Βορίδης, πραγματικά θα με πείσετε ότι αρχίζουμε και συγκλίνουμε.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ: Είστε υπέρ του να ψηφίσετε την τροπολογία; Θα την ψηφίσετε την τροπολογία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, όχι….Όταν πριν από ένα χρόνο εφαρμόσαμε αυτό που λέει ο κ. Βορίδης και δώσαμε 13η σύνταξη το καταψήφισαν. Έχουν μετακινηθεί τώρα και κατεβάζουν και τροπολογία για αυτό.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ: Όχι με συγχωρείτε πολύ. Καταψηφίσαμε με πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως την καταψηφίσατε.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ: Και αυτό ότι δεν είχαν οριστικοποιηθεί τα πλεονάσματα και εξαναγκαστήκατε εν συνεχεία σε ταπεινωτικές επιστολές του Τσακαλώτου…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και είδατε που έχουν πάει τα πλεονάσματα. Καθόλου ταπεινωτικές δεν ήταν. Και δικαιώθηκε….

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ Αυτό που περνάτε σήμερα να μην μπορείτε να δώσετε αντίμετρο χωρίς την απόλυτη συμφωνία και του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών μηχανισμών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ωραία…εγώ λέω δικαιώθηκε η χώρα για τις εκτιμήσεις και τις μετρήσεις που είχε κάνει σε αντίθεση με το ΔΝΤ που έλεγε ότι δεν είχαμε πιάσει κάποιους στόχους.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ Για τον κόσμο τι σημασία έχουν αυτά πρακτικά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τον κόσμο έχει σημασία ότι δόθηκε η 13η σύνταξη.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ Θα δουν κάτι οι άνθρωποι από αυτή την δημοσιονομική επιτυχία;….

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάμε τώρα στα υπόλοιπα που είπατε. Μέσα στα αντίμετρα είναι οι παιδικοί σταθμοί για όσες οικογένειες έχουν 27.000 ευρώ. Είναι το πρόγραμμα στα σχολικά γεύματα. Είναι οι 600.000 οικογένειες κάτω από 20.000. Είναι η μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13%… Είναι; Είναι και τα ψηφίζουμε!

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ: Πότε μπορείτε να τα πάρετε αυτά; ….. Όχι το ΦΠΑ από το 24% στο 13% ευτυχώς δεν είναι αντίμετρο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι και το ψηφίζουμε.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ Όχι, επιτρέψτε μου. Ο ΦΠΑ – σας διορθώνω – ευτυχώς δεν είναι αντίμετρο. Το νομοθετείτε αυτοτελώς. Ευτυχώς λέω. Λέω κάτι υπέρ σας τώρα. Αν ήταν αντίμετρο δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Αυτό τουλάχιστον θα εφαρμοστεί.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι …και είναι ένα κομμάτι της σκληρής διαπραγμάτευσης που έγινε όλο αυτό τον καιρό, γιατί δεν έχουμε πάει στις επιμέρους διαπραγματεύσεις

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ: Πόσο είναι το πλεόνασμα που πρέπει να πετύχετε για να πάρετε αντίμετρα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: 3,5%!

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ: 3,5%; Με 3,5% παίρνετε αντίμετρα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ξέρει όλος ο κόσμος αυτό.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ Δεν μου λέτε και εν συνεχεία τα αντίμετρα τι δημοσιονομικό κόστος έχουνε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς έρχεστε και λέτε 5,5%. Δεν είναι 5,5%.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ: Δεν είναι 5,5%; Για να πάρετε το σύνολο των αντιμέτρων έχουν 2% επίπτωση. Για να μπορέσετε να τα πάρετε πρέπει να εφαρμόσετε μέτρα που θα οδηγήσουν στο πλεόνασμα στο 5,5%. Τι να κάνουμε τώρα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Βορίδη εμείς είπαμε ότι για κάθε πρόσθετο ευρώ που ζητάει το ΔΝΤ και οι θεσμοί θα υπάρχει ένα αντίμετρο που θα γυρνάει αυτό το ευρώ πίσω. Κι αυτό κάναμε.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ: Επαναλαμβάνω. Με τι πλεόνασμα; Πράγματι αλήθεια είναι αυτό που λέτε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με 3,5%.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ: Μόλις πιάσετε 5,5%…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: 3,5%…το αμέσως επόμενο 1 ευρώ ενεργοποιεί αντίμετρο. Αλλά αυτό που ήθελα να πω κ. Χατζηνικολάου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αμέσως επόμενο 1 ευρώ από το 3,5% ενεργοποιεί αντίμετρο 1 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: 1 ευρώ βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα για να πάρετε το σύνολο των αντιμέτρων που θα ψηφίσετε θέλετε 5,5%.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι! Αυτό όμως αν συνέβαινε σήμερα κ. Χατζηνικολάου, αν συνέβαινε από τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις…

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο; Τα μέτρα τα δημοσιονομικά τα δυσμενή με 3,4% θα τα πάρετε όλα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια. Ότι χρειάζεται θα πάρουμε…

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ: Βέβαια θα τα πάρετε όλα. Τα νομοθετείτε αυτό είναι το πρόβλημα. Νομοθετείτε τα δυσμενή μέτρα με άμεση εφαρμογή και τα αντίμετρα εξαρτώνται από την επίτευξη του πρόσθετου πλεονάσματος και υπό τι έγκριση του ΔΝΤ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, κ. Βορίδη

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ: Όχι, μη μου λέτε όχι, γιατί θα πω στον κ. Χατζηνικολάου να βγάλει το άρθρο 15 να το διαβάσουμε εδώ να τελειώνουμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα δυσμενή μέτρα έχουν να κάνουν με τα έσοδα του κράτους, έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη που θα έχουμε πετύχει μέχρι τότε. Έχουν να κάνουν με την απομείωση του χρέους και το αναπτυξιακό κλίμα που θα δοθεί την ελληνική αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριοι έχουμε ξεφύγει από το χρόνο μας. Έχω φωνές στο ακουστικό μου από το control. Δίκαια πρέπει να κλείσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης