Υψηλότερη από αυτή που καταγράφεται στατιστικά είναι η ανεργία στην Ελλάδα, όπως επισήμανε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop) με τίτλο «Από τη μάθηση στην εργασία» και με επίκεντρο τον θεσμό της μαθητείας.

Όπως είπε, η οικονομική κρίση έχει πλήξει την απασχόληση σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα στη χώρα να υπάρχουν πλέον μόνο 3,6 εκατ. ενεργές θέσεις εργασίας σε πληθυσμό 11 εκατ. ανθρώπων. Πρακτικά, πρόσθεσε, εργάζεται μόνο το 33% του ενεργού πληθυσμού έναντι μέσου όρου 43% στην ΕΕ. Η ανεργία είναι υψηλότερη από το 25% των στατιστικών, συμπλήρωσε, γιατί «πολλοί άνθρωποι έχουν απογοητευτεί και δεν ψάχνουν καν για δουλειά και άρα δεν εμφανίζονται στους απασχολήσιμους. Στους νέους και τις γυναίκες δε, τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα». Ο κ.Χρυσόγονος επισήμανε ακόμη ότι η μαθητεία αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο σύνδεσης της εκπαίδευσης με την απασχόληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πεποίθηση ότι τα περασμένα χρόνια εκατομμύρια κοινοτικών πόρων χάθηκαν σε αδιέξοδες προσεγγίσεις για την απασχόληση και σε μη αποδοτικά προγράμματα κατάρτισης, εξέφρασε, από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα. Όπως είπε, τα προγράμματα αυτά πολλοί δικαιούχοι τα αντιμετώπιζαν ώς ευκαιρία για ένα επίδομα και όχι σαν παράθυρο για τη βελτίωση της θέσης τους στην αγορά εργασίας.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να εξυγιανθεί το σύστημα προγραμμάτων και μελετών (για την κατάρτιση και την απασχόληση), που παράγονται «από τα μικρά και μεγάλα μαγαζιά που είχαν στηθεί σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας». Εξήρε το έργο του cedefop στην παραγωγή ορθών πολιτικών για την απασχόληση στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «πολλές από τις αμαρτίες του παρελθόντος στο σύστημα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης θα είχαν αποφευχθεί, αν οι ελληνικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν τις θεσμικές δυνατότητες που δίνει το cedefop».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, υπενθύμισε ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει στο 24,1% βάσει των στοιχείων του περασμένου Μαΐου και η αποκλιμάκωσή της είναι σταθερή, σε σχέση όχι με τον Απρίλιο, αλλά σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα των προηγούμενων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι όμως δυνατόν, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, να πανηγυρίζουμε. Το μόνο που μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταφέρει είναι ότι δεν υπάρχει αύξηση αλλά μείωση, σταθερά, σταδιακά μείωση. Το γεγονός ότι πέρυσι, μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, ο ιδιωτικός τομέας κατάφερε να δημιουργήσει 99.700 θέσεις εργασίας, είναι κάτι το θετικό. Δεν μπορούμε όμως, αν δεν έχουμε σταθερά την απομείωση αυτή κάθε χρόνο και αν δεν πηγαίνουμε κάθε χρόνο και καλύτερα, να πούμε ότι λύσαμε το πρόβλημα της ανεργίας. Η ανεργία λύνεται με έναν τρόπο και αυτός είναι η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης