Η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια της Γαλλίας και για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και για το προσφυγικό, υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο», παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι «παραμένουν πάρα πολλά εργοτάξια-τομείς στους οποίους γίνεται δουλειά». Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η Γαλλία θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας, ενώ μετέφερε στον κ. Παυλόπουλο τη δέσμευση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ «να σταθεί φίλος της Ελλάδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ερό χαιρέτισε τις «θαρραλέες προσπάθειες και επιλογές του ελληνικού λαού», ο οποίος, όπως είπε, «στη μεγάλη του πλειοψηφία επέλεξε να παραμείνει στην Ευρώπη και στο ενιαίο νόμισμα». «Ήταν μια πολύ θαρραλέα και σωστή επιλογή» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το προσφυγικό τόνισε ότι «η Γαλλία αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της, με τα μέσα και τη βοήθεια που προσφέρει, να στηρίξει την ελληνική δημόσια διοίκηση, αλλά αναλαμβάνει τις ευθύνες της και σε ό,τι αφορά στα θέματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, πάντοτε στο πλαίσιο του σεβασμού της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο η αγορά, αλλά είναι και οι αξίες που μας δεσμεύουν και τις οποίες προσυπογράφουμε, όπως και οι δεσμεύσεις μας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο κ. Ερό επισήμανε ότι στη διάρκεια του ταξιδιού του υπενθύμισε «την ισχυρή και σταθερή προσήλωση όλων των Ευρωπαίων στις αξίες της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης». «Εσείς οι Έλληνες έχετε υποφέρει από την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας και το γνωρίζετε αυτό καλά. Είχα την ευκαιρία, λοιπόν, να εκφράσω την αλληλεγγύη όλων ημών έναντι της Τουρκίας θυμίζοντας, όμως, τις αξίες του κράτους δικαίου και τις αξίες και Αρχές που διέπουν τα κράτη δικαίου και βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης» σημείωσε.

Εν όψει της μετάβασής του στην Κύπρο, ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα ως Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι μαζί θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι μαζί μπορέσαμε να λύσουμε το Κυπριακό, ώστε η Κύπρος να καταστεί γρήγορα πλήρες μέλος, στο σύνολό της, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από τη μεριά του, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να κινητοποιηθεί η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, που -όπως παρατήρησε- αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο θέτει προ των ευθυνών και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Οι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν και εκείνοι υποχρεώσεις για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, για να προσθέσει πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εταίρους οι οποίοι λειτουργούν με σύνδρομα φοβικά απέναντι στους πρόσφυγες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ακόμη ότι πρέπει και η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με την Ε.Ε. «Στηρίζουμε όλοι στην Ευρώπη, εμείς είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε (..) Αλλά πρέπει και η Τουρκία, ακριβώς επειδή τη βλέπουμε σαν έναν σύμμαχο που αντιμετωπίζουμε τα δικά της προβλήματα, να σεβαστεί κι εκείνη τις υποχρεώσεις της» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εύρεση λύσης, η οποία θα περνά «μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες και θα σέβεται το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Υπενθύμισε παράλληλα ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μεταξύ άλλων, αποκλείει οποιαδήποτε συνομοσπονδιακή λύση, την παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο και οποιεσδήποτε μορφές εγγυήσεων. «Το κεκτημένο αυτό υπερασπίζει και προστατεύει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μόνον μια λύση που σέβεται στο ακέραιο την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι ανεκτή από εμάς τους Ευρωπαίους» κατέληξε.



Φωτογραφίες: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης