Λόγω αυξημένης ζήτησης για το έργο «Lebensraum – Ζωτικός Χώρος», και περιορισμένης χωρητικότητας του Θεατρικού Σταθμού Ηρακλέιου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια επιπλέον παράσταση σήμερα Κυριακή 23 Απριλίου στις 19.30 εκτός από την προγραμματισμένη των 21.30

Το« Lebensraum- Ζωτικός χώρος», είναι ένα έργο – φαινόμενο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας που ξεκίνησε τις παραστάσεις του στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 2016 (μεταφρασμένο στα γερμανικά) με πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ στη συνέχεια περιόδευσε σε Φρανκφούρτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λευκωσία και Λεμεσό, πάντα σε κατάμεστες αίθουσες, ενώ υπήρξε καθοριστικό στην κατάργηση του νόμου 370/1983 που απαγόρευε σε ανθρώπους με αναπηρία να σπουδάσουν σε Δραματικές Σχολές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κοινό του νησιού θα έχει την ευκαιρία να το δει στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου την Παρασκευή 21 το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Απριλίου στις 21.30

Σκηνοθέτις η Πηγή Δημητρακοπούλου, η οποία μετά την πολυσυζητημένη «Ισορροπία του Nash», στην Πειραματική Σκηνη του Εθνικού Θεάτρου, επανέρχεται με ένα ακόμη έργο-πρόκληση.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία, ένα έργο-πείραμα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, στην αθωότητα και την ενοχή, στην κωμωδία και το θρίλερ, στην αλήθεια και το ψέμα. Το έργο έχει ως αφετηρία την ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum) και την μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο άντρες συναντιούνται στη σκηνή ενός θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία, ώσπου κάποια στιγμή τα πράγματα «στραβώνουν» και το Πειραματόζωο έρχεται αντιμέτωπο με την ηθική του. Πόση διαπραγμάτευση του είναι επιτρεπτή; Και πόσο μπορούν να αντέξουν οι θεατές τη θεατρική σύμβαση και να παραμείνουν «θεατές»;

«Συναυτουργούς» στο εγχείρημά της η Πηγή Δημητρακοπούλου θα έχει τους ηθοποιούς Πάνο Ζουρνατζίδη και Σήφη Πολυζωίδη στους δύο ρόλους του Χειριστή και του Αποδέκτη του εφιαλτικού πειράματος.

Σημειώνεται επίσης, ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Πάνου Ζουρνατζίδη στο Lebensraum, υπήρξε καθοριστικός στο να καταργηθεί το 2016 ο νόμος του Π.Δ. 370/1983 που προέβλεπε οτι άνθρωποι με αναπηρία δεν επιτρεπόταν να σπουδάσουν στις Ανώτερες Δραματικές Σχολές και αποκλείονταν ακόμη και από τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου
Σκηνικά: Κώστας Παππάς
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης
Επιμέλεια Κίνησης: Βαγγέλης Πιτσιλός

Διάρκεια: 75′

Παίζουν: Πάνος Ζουρνατζίδης, Σήφης Πολυζωίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης