Τέσσερις παραστάσεις που άφησαν έντονα το στίγμα τους το περσινό καλοκαίρι, επανέρχονται δυναμικά στο εφετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών.

Η επανάληψη των τεσσάρων παραστάσεων γίνεται κατ’ απαίτηση του κοινού, ώστε όσοι δεν πρόλαβαν πέρυσι, να έχουν εφέτος την ευκαιρία να τις δουν, αλλά και όσοι θέλουν να μπορούν τις απολαύσουν εκ νέου. Έτσι, ο Χώρος Δ της Πειραιώς φιλοξενεί ένα διώροφο κτίσμα, μέσα στο οποίο ο Άρης Σερβετάλης ερμηνεύει μοναδικά τον μπεκετικό λόγο, η αυλή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στην Πλάκα υποδέχεται τα μπαρόκ ρεμπέτικα της Χριστίνας Μαξούρη, το Ηρώδειο δονείται στους ρυθμούς των συγκλονιστικών Περσών του Άρη Μπινιάρη και ο Εθνικός Κήπος φορά ποιητικό ένδυμα, προσκαλώντας σε έναν διαφορετικό απογευματινό περίπατο, όπως τον φαντάστηκε ο Θοδωρής Γκόνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



«Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου»

Πειραιώς 260 -Χώρος Δ – 1, 3, 4 και 5 Ιουνίου, στις 21:00

2 Ιουνίου, στις 20:00

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Φεστιβάλ Αθηνών επέλεξε εφέτος να ανοίξει τις πύλες του και τις πύλες της Πειραιώς 260, με την παράσταση του Δημήτρη Κουρτάκη, που έκλεισε το περσινό Φεστιβάλ αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ υπήρξε η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο σκηνικό σύμπαν, μέσα στο οποίο ξεχωρίζει για την καθηλωτική του ερμηνεία ο Άρης Σερβετάλης.

Όλη η δράση της παράστασης εκτυλίσσεται μέσα σε μία εντυπωσιακή σκηνική κατασκευή, ένα τεράστιο διώροφο κτίσμα, που έχει στηθεί στο μέσον του χώρου Δ της Πειραιώς 260.

Ήρωας είναι ένας περφόρμερ, κλεισμένος, όπως μαρτυρά και ο τίτλος, στο εργαστήριό του. Κινείται μέσα στο επιβλητικό σκηνικό, ακολουθούμενος από την κάμερα που χειρίζεται ο video artist Jérémie Bernaert, γνωστός και από τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Julien Gosselin.

«Εθνικός Κήπος»

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 8 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου, στις 19:00 Σημείο συνάντησης – έναρξη διαδρομής: Κεντρική είσοδος Εθνικού Κήπου (λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 1) – Ηλιακό Ρολόι.

Ο Θοδωρής Γκόνης εμπνεύστηκε από την ιστορία του Εθνικού Κήπου και της βασίλισσας Αμαλίας και «είδε» τον Εθνικό Κήπο μέσα από ένα ποιητικό και περιπατητικό πρίσμα. Μια ποιητική διαδρομή με υλικό κείμενα και ντοκουμέντα γύρω από τις μαρμάρινες μορφές των ποιητών και των πολιτικών που ανακαλύπτει ο περιηγητής στον Εθνικό Κήπο, αλλά και των γεωπόνων και των μηχανικών που τον διαμόρφωσαν, με φόντο τη γοητευτική ιστορία της εικοσάχρονης βασίλισσας που τον ονειρεύτηκε και μας τον χάρισε. Ξεναγοί σε αυτόν τον ξεχωριστό απογευματινό περίπατο οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ελένη Κοκκίδου, Κατερίνα Πατσιάνη, Έλενα Μεγγρέλη και οι μουσικοί Μιχάλης Καλογεράκης και Παντελής Καλογεράκης.



«20 + 1 λαϊκά μεταπολεμικά τραγούδια με μπαρόκ σύνολο»

Αυλή Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, 12-16 Ιουνίου, 21.00

Η παράσταση της Χριστίνας Μαξούρη κέρδισε τους θεατές στο περσινό πρόγραμμα, όταν παρουσιάστηκε στον υποβλητικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου. Η ηθοποιός, γνωστή τις ξεχωριστές φωνητικές ικανότητες, δημιούργησε μία μοναδική ατμόσφαιρα, προσεγγίζοντας το ρεμπέτικο τραγούδι μέσα από τους ήχους της βιόλα ντα γκάμπα, της βιολόνε και των βιολιών. Μία μουσική παράσταση που ενώνει την αρχοντιά του ρεμπέτικου της Μεταπολεμικής περιόδου με τον συναισθηματισμό της μπαρόκ μουσικής του 17ου αιώνα.

Εφέτος, η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό μεταφέρεται στην ατμοσφαιρική αυλή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στην Πλάκα, κάτω από την Ακρόπολη. Μουσικοί: Χαράλαμπος Καρασαββίδης (μπαρόκ βιολί), Αγγελική Κασδά (μπαρόκ βιολί), Ιάσων Ιωάννου (βιόλα ντα γκάμπα), Σοφία Ευκλείδου (μπαρόκ τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε). Φιλική συμμετοχή: Λένα Κιτσοπούλου.

«Πέρσες του Αισχύλου»

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 1 Ιουλίου, στις 21:00

Ο Άρης Μπινιάρης κατέφθασε πέρυσι στην Επίδαυρο, με μία ολόφρεσκη ματιά πάνω στην εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου για την ήττα. Με έμφαση στη μουσικότητα και δίνοντας σημαντικό προβάδισμα στον χορό, οι Πέρσες είναι ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης, στην οποία ξεχώρισαν για τις εξαιρετικές τους ερμηνείες οι ηθοποιοί της παράστασης.

Το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ανταποκρίθηκε στα πάμπολλα αιτήματα για επανάληψη της παράστασης κι έτσι οι θεατές μπορούν να την παρακολουθήσουν για μία ακόμη φορά στο Ηρώδειο.

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), Χάρης Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος), Νίκος Ψαρράς (Δαρείος), Αντώνης Μυριαγκός (Ξέρξης). Χορός: Ηλίας Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Λάρκου, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Μίνως, Άρης Μπινιάρης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Μάνος Πετράκης, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης