Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο Φεστιβάλ Μνήμης και Τιμής στον Διονύσιο Σολωμό, το οποίο είχε ως κεντρικό γεγονός τη θεατρική παράσταση του Μάριου Ιορδάνου «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)».

Πάνω από χίλιοι άνθρωποι έδωσαν το παρόν στο Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Οκτωβρίου στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας με στόχο τη δημιουργία πλατείας και αγάλματος προς τιμήν του εθνικού ποιητή της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ ο Μάριος Ιορδάνου, σκηνοθέτης της παράστασης «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)» και η Σοφία Καζαντζιάν, υπεύθυνη για τη θεατρική διασκευή της, βραβεύτηκαν από την Unesco (Ο.Π.& Ν.) για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού εκτός συνόρων μέσω των παραστάσεών τους για τον Διονύσιο Σολωμό και τον Νίκο Καζαντζάκη. Οι δύο καλλιτέχνες έχουν ήδη παρουσιάσει τις θεατρικές τους δουλειές σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης ενώ το έργο τους για τον εθνικό ποιητή αναμένεται να ανέβει το 2017 στο Παρίσι και τη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη διοργάνωση του Φεστιβάλ είχαν ο Δήμος Ζακύνθου και η Ένωση Ζακυνθίων Αθήνας ενώ σε αυτό συμμετείχαν και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μανώλιες και η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου. Ο κόσμος που προσήλθε ξεναγήθηκε στις αίθουσες του Μουσείου με θέμα το 1821 και είχε την τύχη να δει από κοντά χειρόγραφα και αντικείμενα του ποιητή από το Μουσείο Σολωμού καθώς και το κομμάτι της ελιάς από το Λόφο του Στράνη όπου ο Δ. Σολωμός έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους, το οποίο φυλάσσεται στο Πολεμικό Μουσείο.

Το Φεστιβάλ είχε την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ το παρών έδωσαν στελέχη της κρατικής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους που παρευρέθηκαν στο Φεστιβάλ, ήταν η κ. Κανελλοπούλου Κωνσταντίνα, απευθύνοντας χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή, ο κ. Τζέν Γιάννης, πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας, η κ. Ελένη Πυλαρινού, Αντιπρόεδρος στο Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, ο κ. Παύλος Μισλόγλου, επίτιμος Αντιπρόεδρος Unesco Πειραιώς και Νήσων, η κ. Κλέλια Χαρίση, Διευθύντρια Λόγου και Τέχνης Unesco Πειραιώς και Νήσων, ο κ. Κουτουλάκης Γεώργιος, εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, η κ. Παπαδάτου Ευανθία, διευθύντρια Ευρώπης της Γ. Γ. Α. Ε. του Υπουργείου Εξωτερικών, η κ. Μπερνίκου, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Κουτσογιαννόπουλος, εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η κ. Παλιού Κατερίνα, εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Διεθνών Θεμάτων, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Δημήτριος Νίκου, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο κ. Χειμώνας Ευάγγελος, Αντιδήμαρχος Δήμου Μεταμόρφωσης, ο Πρόεδρος κ Πατεράκης Μανώλης, ο κ. Ψωμάς Μανώλης, Αντιπρόεδρος ο κ. Αντώνης Βλαχιώτης, Έφορος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης