Εκπαιδευτικοί μυούνται στην τεχνική του κουκλοθεάτρου για να την αξιοποιήσουν στη διδασκαλία μαθημάτων, μαθητές «ταξιδεύουν» χιλιάδες χρόνια πίσω στον χρόνο και σε πέντε ηπείρους για να συναντήσουν το θέατρο σκιών σε διαφορετικούς πολιτισμούς, ερασιτέχνες θεατρικοί καλλιτέχνες έρχονται πιο κοντά στο χιούμορ και την κωμικότητα και όλοι μαζί παρακολουθούν παραστάσεις στα ελληνικά, ή χωρίς λόγια, με πολύ μουσική, κίνηση, με εμψύχωση κουκλών και αντικειμένων στο «Veria Thess Puppet Festival 2018» που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στη Βέροια.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας της Βέροιας για οκτώ μέρες ανεβαίνουν 26 παραστάσεις από 12 βραβευμένους θιάσους, από έξι διαφορετικές χώρες και υλοποιούνται εργαστήρια για μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων, σεμινάρια ενηλίκων και εκθέσεις για την πανάρχαια τέχνη και μορφή έκφρασης και επικοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε όλο το φάσμα του κουκλοθέατρου και γι αυτό στο πρόγραμμα εντάξαμε διαφορετικές τεχνικές, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Veria Thess Puppet Festival 2018», Χουάνχο Κοράλλες (Juanjo Coralles), θεατροπαιδαγωγός, ο οποίος διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Προβάλλουμε το κινέζικο θέατρο σκιών, μία ιδιαίτερη τεχνική κουκλοθεάτρου με το σώμα κούκλας και κεφάλι και χέρια εμψυχωτή, δακτυλοθέατρο, μαριονέτες, αλλά και το θέατρο των αντικειμένων, τόνισε ο κ. Κοράλλες, ο οποίος από το 1998 έως το 2015 είχε τη διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς και στη συνέχεια μετέφερε τη θεατρική γιορτή για δύο χρονιές στη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια.

Εφέτος ο κόσμος του θεάτρου με κούκλες, αντικείμενα και σωματική έκφραση παρουσιάζει έργα του στη Βέροια, στον Χώρο Τεχνών και στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά και στις πλατείες και τους δρόμους της πόλης και περιοδεύει και σε δημοτικές κοινότητες από τις 15 έως τις 22 Οκτωβρίου. Η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική, στα καθημερινά εργαστήρια, που διοργανώνται τα πρωινά παίρνουν μέρος 1.000 μαθητές από τον Δήμο Βέροιας. Σημαντική είναι και η συμμετοχή του κοινού στις απογευματινές παραστάσεις, τις οποίες παρακολουθούν 200-250 θεατές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται δύο παραστάσεις σύγχρονου τσίρκου (συνδυασμός χορού και τσίρκου), παραδοσιακή παράσταση από τη Χώρα των Βάσκων, από τους Lurrak Zirko Taldea – ακροβατικά με φόντο την αρχέγονη μουσική των Βάσκων – υπό τους ήχους της τσαλαπάρτα, ένα κρουστό που ακουγόταν στις γιορτές, αλλά και για την επικοινωνία από μακριά.

«Σίγουρα στην Ισπανία είναι πιο αναπτυγμένες οι τέχνες του θεάτρου με κούκλες, με αντικείμενα και με σωματική έκφραση. Στη Βέροια ίσως διοργανώνεται το μοναδικό στην Ελλάδα μεγάλο Φεστιβάλ. Γίνονται διάφορες προσπάθειες με τοπικά σχήματα σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Από το Φεστιβάλ του Κιλκίς έχει δημιουργηθεί μία οικογένεια, διάφορα σχήματα που συνεργάζονται μεταξύ τους και διοργανώνουν εκδηλώσεις στις πόλεις τους» δήλωσε ο κ. Κοράλλες.

«Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ μαθήτευσαν δίπλα στον κουκλοπαίχτη Ευστάθιο Μαρκόπουλο, έχουν περάσει από το εργαστήριό του και έχουν μάθει και έχουν πάρει ο καθένας τον δρόμο του», τόνισε.

«Το κουκλοθέατρο είναι η πιο αρχαία τέχνη, ήταν ένας τρόπος έκφρασης της ομάδας, της κοινότητας για να εκφράσει τα ανεξήγητα. Ήταν συνδεδεμένη με τη θρησκεία στην Αίγυπτο, τη Μεσοπποταμία και στην Αφρική» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Veria Thess Puppet Festival 2018».

Στην έκθεση – επιστημονική εργασία για την ιστορία του κουκλοθεάτρου στις πέντε ηπείρους στον Χώρο Τεχνών της Βέροιας προβάλλεται η γέννηση και η εξέλιξη της τέχνης. Οι κούκλες (πλαγγόνες ή νευρόσπαστα) στην Αρχαία Ελλάδα με τις οποίες δίνονταν παραστάσεις στις γειτονιές για όσους δεν είχαν πρόσβαση στα θέατρα και οι μαριονέτες (οι μικρές Μαρίες – Μαντόνες), κούκλες με μηχανισμό που πρωταγωνιστούσαν σε θρησκευτικές παραστάσεις στη περιοχές της Νότιας Ιταλίας προβάλλονται στην έκθεση. Στον Χώρο Τεχνών επίσης φιλοξενείται η έκθεση «Περιλανώμενο Μουσείων των Πολιτισμών»

«Όλος ο κόσμος ένα παραμύθι»

Αφήγηση παραμυθιών από διάφορους πολιτισμούς με συνοδεία ζωντανής μουσικής και τραγούδι έχει επιλέξει να παρουσιάσει στο «Veria Thess Puppet Festival 2018» η ομάδα για την προώθηση, αναβίωση και τη διάδοση της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς της τέχνης προφορικής αφήγησης παραμυθιών, «Action Art».

«Το κουκλοθέατρο είναι ακόμη μία τέχνη του λόγου με βασικό εργαλείο την κούκλα. Δεχθήκαμε την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στο Φεστιβάλ, καθώς είναι διεθνές, συμμετέχουν έξι χώρες και επιλέξαμε αφήγηση παραμυθιών διαφορετικών πολιτισμών και λαών» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αφηγήτρια, εικαστικός και ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Action Art, Ροδάνθη Δημητρέση.

«Θα αφηγηθούμε παραμύθια, ελληνικά, σεφαραδίτικα Θεσσαλονίκης, αρμενικά, τουρκικά, αφρικανικά και από την κεντρική Ευρώπη. Πρόθεσή μας να δείξουμε ότι όλοι έχουμε την ίδια καρδιά, αγωνιούμε για τα ίδια πράγματα. Είμαστε διαφορετικοί και όμοιοι. Στο κλείσιμο της αφήγησης το θέμα είναι η φιλοξενία των ξένων» τόνισε η κ. Δημητρέση, η οποία θα κάνει την αφήγηση στην ελληνική γλώσσα.

Την αφήγηση θα συνοδεύσουν η ερμηνεύτρια Έλσα Μουρατίδου και ο μουσικός Γιάννης Καρακαλπακίδης,(βιολί, κιθάρα, σάζι λαούτο), με μουσική και τραγούδια.

Η παράσταση αφήγηση της Action Art θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο παραδοσιακό καφενείο Σερεμέτα της Βέροιας, στις 8.30 μ.μ.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας της Βέροιας, που ολοκληρώνεται στις 22 Οκτωβρίου, παραστάσεις «ταξιδεύουν» και σε δημοτικές κοινότητες της περιοχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης