H διασημότερη γυναικεία κολεκτίβα του κόσμου στις μέρες μας, οι Ρωσίδες Pussy Riot, οι οποίες έχουν στήσει κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες περφόρμανς του καιρού μας, σχεδιάζουν να κατακτήσουν τώρα και το θεατρικό σανίδι.

Οι Pussy Riot είναι μια φεμινιστική πανκ – ροκ μπάντα και ακτιβιστική ομάδα διαμαρτυρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 2011 και αποτελείται από 12-15 γυναίκες, από 20 έως 33 ετών, οι οποίες φορούν κουκούλες με έντονα χρώματα.

Θέματα των αυτοσχέδιων προκλητικών εμφανίσεων τους είναι κυρίως η γυναικεία χειραφέτηση, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και η εναντίωση τους στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στις 21 Φεβρουαρίου 2012, ως μέρος μιας εκστρατείας κατά του Πούτιν, στις εκλογές έκαναν μία προκλητική εμφάνιση στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρα Χριστού της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περφόρμανς, με τίτλο Punk Prayer, κατήγγειλε την υποστήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν και παρότι διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό, είχε τεράστιο αντίκτυπο. Τον Μάρτιο του 2012, τρεις από τις γυναίκες του συγκροτήματος συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για χουλιγκανισμό.

Η frontwoman τους Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα – μια από τις τρεις συλληφθείσες – ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σε θεατρικό έργο τη δοκιμασία που πέρασε στη φυλακή, ένα έργο που θα περιέχει το εξής μήνυμα για το κοινό: «μπορεί να συμβεί και σε εσάς».

Από τη φυλακή- ένα πρώην γκουλάγκ της σοβιετικής περιόδου- όπου η Τολοκονίκοβα παρέμεινε για σχεδόν δύο χρόνια, δεν σταμάτησε να διαμαρτύρεται για τις συνθήκες κράτησής της, ενώ πραγματοποίησε και απεργία πείνας για εννέα ημέρες με αποτέλεσμα να χρειαστεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η πολύμηνη φυλάκισή τους πυροδότησε το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση των φυλακισμένων στη Ρωσία και έτσι οι δύο γυναίκες μαζί με τη Σάσα Μπογκίνο, μια δημοσιογράφο η οποία εντάχθηκε στο συγκρότημα τα τελευταία χρόνια, ίδρυσαν την οργάνωση «Ζona Prava», για την υποστήριξη των κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές, η οποία πλέον παρέχει ενημέρωση και νομική στήριξη σε Ρώσους κρατούμενους και υπόδικους.

Όπως ανακοίνωσε η Τολοκονίκοβα, το πρότζεκτ θα έχει τίτλο «Στα άδυτα των Pussy Riot», θα ανέβει αργότερα μέσα στον χρόνο για έξι εβδομάδες στο Λονδίνο και θα έχει διαδραστικό – βιωματικό χαρακτήρα αφού το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει στις εμπειρίες του συγκροτήματος.

Η ίδια εξηγεί ότι εμπνεύστηκε το έργο από φόβο ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να στοχοποιηθούν για τις πολιτικές τους απόψεις εν μέσω της ανόδου «απολυταρχικών και ακροδεξιών μισογυνικών τάσεων» ανά τον κόσμο, στις οποίες περιλαμβάνει και την εκλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ήταν πραγματικά σημαντικό να επικοινωνήσουμε στους ανθρώπους ότι αυτό που συνέβη σε εμάς μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Θέλαμε το κοινό να βιώσει στο πετσί του τι σημαίνει να είσαι φυλακισμένος», είπε η Τολοκονίκοβα τηλεφωνικώς στο AFP.

«Κατάλαβα όταν ήμουν στη φυλακή ότι κατά κάποιον τρόπο είμαι περισσότερο προνομιούχα γιατί έχω την ευκαιρία να αφηγηθώ τι συμβαίνει εκεί. Επομένως τώρα σκοπεύω να συνεχίσω να κάνω αυτή την δουλειά».

Η ίδια ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για τη συγκέντρωση χρημάτων ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την παραγωγή, η οποία – όπως ανέφερε – θα περιλαμβάνει νέα τραγούδια και βίντεο του συγκροτήματος, ενώ ηθοποιοί θα αναπαριστούν επί σκηνής τις εμπειρίες των κοριτσιών στη φυλακή.

Η Τολοκονίκοβα συνεργάζεται με τη θεατρική ομάδα του Λονδίνου «Les Enfants Terribles», η οποία στο παρελθόν παρουσίασε μια διαδραστική εκδοχή του κλασικού παιδικού παραμυθιού «Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων».

Το άλλο μέλος του συγκροτήματος, η ποιήτρια Μάσα Αλιόχινα, επίσης στράφηκε εφέτος στο θέατρο με την πρεμιέρα στις ΗΠΑ του έργου Revolution, το οποίο πραγματεύεται το διανοητικό υπόβαθρο της αντίδρασης του συγκροτήματος επενδεδυμένο με ψηφιακό χαρντ ροκ.

Η Τολοκονίκοβα, η οποία επικαλείται ως επιρροή τον σπουδαίο διανοητή Νόαμ Τσόμσκι, συνδέει την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού με την άνοδο των ολιγαρχών και την αποτυχία του mainstream πολιτικού διαλόγου να παρουσιάσει στην κοινωνία εναλλακτικές προτάσεις.

Η ίδια τοποθετεί τον εαυτό της στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι, του επικριτή του Κρεμλίνου και της διαφθοράς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές του χρόνου.

Χαρακτηρίζει το 2018 μια «πολλά υποσχόμενη χρονιά» και επικαλείται τους χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους στις 12 Ιουνίου μετά το κάλεσμα για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από τον Ναβάλνι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης