Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελεύθερη Έκφραση» παρουσιάζει για το εφετινό καλοκαίρι την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια, η εν Αυλίδι». Πρόκειται για την όγδοη κατά σειρά παραγωγή αρχαίου δράματος από το Κέντρο.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Λεωνίδας Τσιριγκούλης, τη μετάφραση ο Κώστας Τοπούζης, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η ηθοποιός Βίβιαν Ιωάννου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο με πληροφορίες της παράστασης:

Η υπόθεση

Η Ιφιγένεια προσκαλείται από τον πατέρα της Βασιλιά Αγαμέμνονα στο στρατόπεδο των Ελλήνων στην Αυλίδα λίγο πριν τον απόπλου για την εκστρατεία της Τροίας με τη δικαιολογία τάχα πως θα νυμφευθεί τον Βασιλέα των Μυρμιδόνων Αχιλλέα. Στην πράξη, όμως για να θυσιαστεί στη θεά Άρτεμη υπέρ της πατρίδσς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν φτάνει στον βωμό, συνοδευόμενη από την μητέρα της Κλυταιμνήστρα, και αποκαλύπτεται ο αληθινός σκοπός της πρόσκλησής της, η μεν μητέρα της ικετεύει τον Αχιλλέα να σώσει την νεαρή κόρη, η δε Ιφιγένεια τον πατέρα της να μη προβεί σε τέτοια πράξη.

Ο Αχιλλέας υπόσχεται να παρακωλύσει τη θυσία αλλά ο στρατός απαιτεί την εκτέλεσή της. Και ενώ τα πράγματα περιπλέκονται η ευγενική ηρωίδα αποδέχεται την ποθούμενη πράξη αφού εκούσια προσφέρεται σε θυσία για την Πατρίδα.

Οι συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Τσιριγκούλης
Μουσική: Λεωνίδας Κανάρης
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου
Χορογραφία: Άννα Βαλάρη
Τραγούδι: Μαρία Κατσούρα

Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης

Παίζουν:
Ιφιγένεια: Βίβιαν Ιωάννου
Αγαμέμνονας: Αγησίλαος Σιούνας
Κλυταιμνήστρα: Ντίνα Βούρτση
Μενέλαος & Άγγελος B’: Θανάσης Παπαστάθης
Αχιλλέας: Νικόλας Ντάβας
Πρεσβύτης: Βαγγέλης Πυρινής
Άγγελος Α’: Φλώρα Καραβελατζή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης