Το Σάββατο 24 Ιουνίου η βραβευμένη παράσταση «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)» σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν θα παρουσιαστεί για μία μόνο βραδιά στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη. Η παράσταση βασίζεται στο αριστουργηματικό ποίημα «Ο Κρητικός» του Διονύσιου Σολωμού και εφέτος, το 2017, με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από τον θάνατο του εθνικού ποιητή ανέβηκε στο Λονδίνο ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας.

Η παράσταση έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ενώ στη συνέχεια, ανέβηκε στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στο Λόφο του Στράνη στην ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή, τη Ζάκυνθο, όπου εμπνεύστηκε και έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ των Αισχυλείων. Εφέτος, τον Οκτώβριο αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός του Φεστιβάλ μνήμης και τιμής στον Διονύσιο Σολωμό, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και στις 18 Μαρτίου παρουσιάστηκε στο Λονδίνο με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων εφέτος το 2017 από τον θάνατο του ποιητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράσταση «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)» και οι δημιουργοί της, Μάριος Ιορδάνου και Σοφία Καζαντζιάν βραβεύτηκαν από την Unesco για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός συνόρων μέσω των παραστάσεών τους για μεγάλους Έλληνες, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Διονύσιος Σολωμός και ο Γιάννης Ρίτσος. Το έργο τους έχει παρουσιαστεί σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, όπως Βερολίνο, Μόναχο, Ζυρίχη, Παρίσι, Μόσχα, Λονδίνο, Δουβλίνο και αλλού.
Ο Μάριος Ιορδάνου δημιουργεί μία παράσταση φόρο τιμής στο Διονύσιο Σολωμό συνδυάζοντας επί σκηνής θέατρο, ποίηση, χορό, μουσική και εικαστικές παρεμβάσεις. Το έργο «Ο Κρητικός» συναντά επί σκηνής και άλλα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως ο Ερωτόκριτος, η Οδύσσεια, ο Φάουστ και ο Ματωμένος Γάμος.

Μέσα από τον «Κρητικό», ο σκηνοθέτης επιθυμεί να μας δώσει μία αλληγορία για το ταξίδι της ζωής, το ανυπέρβλητο του έρωτα, τη μη αποδοχή της απώλειας. Η παράσταση αποτελεί ένα μεταφυσικό ύμνο στον έρωτα διατηρώντας τα ιστορικά στοιχεία αλλά και την ιδιαίτερη τεχνική του Δ. Σολωμού να μεταβαίνει στα χρονικά επίπεδα, ρεαλιστικά και μη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα λόγια για το έργο : Ο Κρητικός είναι το αρχέτυπο της ελληνικής ηρωϊκής ψυχής! Ένας πολέμαρχος που δε φοβάται να τα βάλει ακόμα και με τον ίδιο το θάνατο προκειμένου να σώσει την αγαπημένη του. Λίγο πριν το γάμο του στην Κρήτη ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση. Όσοι επιβιώνουν από τον πόλεμο, τρέχουν να επιβιβαστούν στα πλοία για να σωθούν. Μαζί τους και ο Κρητικός, που προσπαθεί να σώσει τη λαβωμένη αρραβωνιαστικιά του. Τα πλοία όμως πυρπολούνται και πάνω από 10.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Ο Κρητικός βρίσκεται ναυαγός στη μέση του πελάγους, κρατώντας στα χέρια την αγαπημένη του και προσπαθώντας να βρει στεριά για να μπορέσει να τη σώσει. Θα αντιμετωπίσει φυσικά και μεταφυσικά φαινόμενα, την αγριεμένη φύση, τον Άδη, τη Φεγγαροντυμένη που έρχεται με τη μορφή της αγαπημένης του ως παραίσθηση μέσα από τα κύματα και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό.

Συντελεστές παράστασης:

Σκηνοθεσία/ Μουσική Επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου
Θεατρική Διασκευή/ Χορογραφίες : Σοφία Καζαντζιάν
Σκηνογραφία/ Ενδυματολογία : Βαλεντίνο Βαλάσης
Σχεδιασμός Φωτισμών : Χριστόφορος Τσακιρόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Παπαγιάννη

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Βαλεντίνο Βαλάσης

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Ειρήνη Αμπατζή, Λουκία Ανάγνου, Νικολέττα Βλάχου, Αναστασία Δέλτα, Μάρα Ζαλώνη, Μαρίνα Καλαματιανού, Μαριάννα Κατσιβαρδά, Κωνσταντίνα Κατσουλάκου, Διονύσης Κοκκοτάκης, Άντρεα Μαύρου, Ακριβή Μαλισσόβα, Στέφανος Ματζανάς, Παντελής Μυλλάς, Μέλπω Μπατσακούτσα, Χριστίνα Παπαγιάννη, Κώστας Παπάς, Στυλιάνα Περατικού, Παναγιώτης Σαχάς, Δημήτρης Τσαγκάλης, Μαρήλια Φραντζεσκάκη

Σάββατο 24 Ιουνίου, Ώρα: 21:00
Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας
(Τέρμα Λόρδου Βύρωνος, Πεντέλη)

Προπώληση/ Μειωμένο (Φοιτητές, ΟΑΕΔ, ΑΜΕΑ): 10 ευρώ
Ταμείο: 12 ευρώ
Προπώληση: Viva.gr
Κρατήσεις: 6974876024

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης