Επίσημη πρεμιέρα κάνει απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η παράσταση «Βέντλα – Το Ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Γερμανού συγγραφέα. Πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα διαπαιδαγώγησης και σεξουαλικής αναζήτησης των νέων. Άσεμνο, ανήθικο και προκλητικό, ανακηρύχθηκε απαγορευμένο, με το πρώτο ανέβασμα να καθυστερεί δεκαπέντε χρόνια από το 1891 οπότε γράφτηκε.

Η παράσταση «Βέντλα – Το Ξύπνημα της Άνοιξης» σε πρωτότυπη μετάφραση Ντίμης Θεοδωράκη και σκηνοθεσία/διασκευή Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη, αναδεικνύει τη διαχρονικότητα των ζητημάτων του έργου, μέσα από την εύθραυστη 14χρονη ηρωίδα Βέντλα Μπέργκμαν. Η καθημερινότητα πέντε εφήβων, η ρήξη με το σύστημα εκπαίδευσης, η απάθεια των γονέων, η ανάγκη για επαφή, το σεξ, η βία, ο μαζοχισμός, η ομοφυλοφιλία και θέματα ταμπού έως και σήμερα, ξεδιπλώνονται μέσα από τη ρομαντικότητα των εφήβων που μοιάζουν έρμαια των ενστίκτων και των συναισθημάτων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κωμικοτραγική αθωότητα των ηρώων όμως διατρέχεται από έναν μυστηριώδη άνδρα που φαίνεται να γνωρίζει πολλά.

Τέσσερις ανερχόμενοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, οι Λίνα Φούντογλου, Αλέξανδρος Χούντας, Χρηστίνα Γαρμπή και Εύα Φρακτοπούλου, ενσαρκώνουν τους έφηβους χαρακτήρες του έργου πλαισιωμένοι από καταξιωμένους ηθοποιούς (Ακύλλας Καραζήσης, Μαρία Σκουλά, Κώστας Ανταλόπουλος, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Γιάννης Παπαγιάννης, Δανάη Παπουτσή και άλλοι) στις κινηματογραφικές οθόνες που τους περιβάλλουν. Υποβλητικοί φωτισμοί, πρωτότυπη μουσική που υπονομεύει ψυχεδελικές καταστάσεις, άχρονα κοστούμια, αφαιρετικά σκηνικά, όλα σε ένα περιβάλλον του σήμερα και του χθες, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του νέου βραβευμένου σκηνοθέτη Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης