Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Δε σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντα Α. Ναρ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, στο κατάμεστο Θέατρο Habima (Εθνικό Θέατρο του Ισραήλ) στο Τελ Αβίβ, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018.

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και νοσταλγίας παρακολούθησαν οι θεατές την παράσταση, που ταξίδεψε στο Ισραήλ, μετά από έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Ελλάδα. Η παρουσίαση στο Τελ Αβίβ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ισραήλ, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών και τη δημιουργία ενός αμφίδρομου ρεύματος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ισραήλ ταξίδεψαν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, ο συγγραφέας του έργου Λέων Α. Ναρ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

 «Το παρών» στην παρουσίαση της παράστασης έδωσαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Δήμαρχος Τελ Αβίβ Ron Huldai, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών φορέων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, όπως: ο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, ο κ. Βασίλης Παΐσιος Πρόεδρος του Ελληνο -Ισραηλινού Επιμελητηρίου, ο κ. Χάρης Καλπίδης Προϊστάμενος ΕΟΤ Ισραήλ,
ο κ. Daniel Daliot Ιδρυτής Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη Ισραήλ, ο κ. Μοσέ Αελιών & η Μύριαμ Γρόπας Μάσρι (Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Επιζησάντων Ολοκαυτώματος & Πρόεδρος Συλλόγου Επιζησάντων Ολοκαυτώματος), η κ. Λουίζα Βαράκλας Διευθύντρια Γραφείου Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στο Ισραήλ, ο Yehuda Poliker (διακεκριμένος ισραηλινός μουσικός και ερμηνευτής με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη), κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την παράσταση, που παρουσιάστηκε με αγγλικούς υπέρτιτλους, προλόγισε στα εβραϊκά η μεταφράστρια της Πρεσβείας κυρία Έτη Εσκαλονή. Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, υπενθυμίζοντας πως «δεν θα ξεχαστεί ποτέ» η ιστορία που μας δένει και επεσήμανε και το ότι ετοιμάζεται Μουσείο Ολοκαυτώματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τέλος, ο συγγραφέας του έργου κ. Λέων Α. Ναρ, μίλησε βαθιά συγκινημένος, ευχαριστώντας όσους συνετέλεσαν για την μεταφορά της παράστασης.

Η μουσικοθεατρική παράσταση του ΚΘΒΕ, «Δε σε ξέχασα ποτέ», αφηγείται τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που τραγουδάει επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωρίζουμε, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους («Μικρός αρραβωνιάστηκα», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Μισιρλού» κά.). Ένα έργο, που θυμίζοντας πως οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της παράστασης που όλο το κοινό τραγούδησε μαζί με την πρωταγωνίστρια, Σοφία Καλεμκερίδου το παραδοσιακό σεφαραδίτικο τραγούδι “Adio querida” («Αντίο Αγαπημένη»), γραμμένο το 1453.

«Δε σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντα Α. Ναρ

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας, Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας, Φωτισμοί: Χάρης Πάλλας, Video mapping: Κλεάνθης Καραπιπέρης, Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλα Βλαχοπούλου, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Υπεύθυνος παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφία Καλεμκερίδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος.
 
Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλ), Γιώργος Μιναχείλης (κανονάκι), Ηλίας Σαρηγιαννίδης (πολίτικο λαούτο).

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σημαντική ήταν η συμβολή στην παράσταση ομάδας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας υπό την επίβλεψη της διδάσκουσας Λουκίας Κωστοπούλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης