Αποτελώντας το δεύτερο μέρος της ευρωπαϊκής τριλογίας του βραβευμένου Ελβετού σκηνοθέτη Μίλο Ράου για τον πόλεμο, η παράσταση «The dark ages» παρουσιάζεται στο θέατρο Rex – Σκηνή Κοτοπούλη, στις 25 και 26 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Με αυτήν την παράσταση, ο Μίλο Ράου εξετάζει την πρόσφατη ιστορία των πολέμων στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, εστιάζοντας στις προσωπικές αφηγήσεις των ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι συμβαίνει στους ανθρώπους, όταν γκρεμίζονται οι πεποιθήσεις τους και όσα θεωρούν δεδομένα; Σε τι θεμέλια έχει χτιστεί η σημερινή Ευρώπη; Τι αλλαγές συντελούνται από την πτώση του Τρίτου Ράιχ, το 1945, ως την πολιορκία του Σαράγιεβο, το 1995; Τέσσερις ηθοποιοί από τη Βοσνία, τη Σερβία, τη Γερμανία και τη Ρωσία αφηγούνται, επί σκηνής και μπροστά σε μια κάμερα, τις ιστορίες τους, με τα πρόσωπά τους να προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη.

Ο Vedrana Seksan, ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο της Βοσνίας περιγράφει πώς επέζησε από τους βομβαρδισμούς στο Σαράγιεβο, αλλά και τη μεταπολεμική περίοδο. Ο Βόσνιος Sudbin Musić επιβίωσε από τη σφαγή και είναι πλέον ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόσφατα, ανακάλυψε τη σορό του πατέρα του σε έναν ομαδικό τάφο. Ο Manfred Zapatka από το Munich Residence Theatre αφηγείται τις αναμνήσεις του από τη μεταπολεμική περίοδο στη Γερμανία, με τον αναγκαστικό κατ’ οίκον περιορισμό του πατέρα του, όταν επέστρεψε από την αιχμαλωσία. Και η διάσημη κουκλοπαίκτρια Valery Tscheplanova περιγράφει τη μετανάστευσή της από το σοβιετικό Καζάν στη Γερμανία. Οι συγκλονιστικές βιογραφίες τους εμπλέκονται με ιστορικά γεγονότα και ερωτήματα, καθώς οι ίδιοι μιλάνε για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό, τη φυγή και το νέο τους ξεκίνημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη μουσική για την παράσταση έχει γράψει το ιστορικό cult συγκρότημα από τη Σλοβενία, οι Laibach, που, εδώ και δεκαετίες, μιλούν μέσω της μουσικής τους για τη σχέση μεταξύ τέχνης και ιδεολογίας. Στη συναυλία τους στο Βελιγράδι, το 1989, είχαν προβλέψει την πτώση της Γιουγκοσλαβίας και, το 1995, η συναυλία τους στο Σαράγιεβο σηματοδότησε το τέλος του πολέμου στη Βοσνία.

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στις 11 Απριλίου 2015, στο Residenztheater του Μονάχου, με την επακόλουθη εμφάνιση – σε πρώτη παρουσίαση – του συγκροτήματος Laibach.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη:

Ο Μίλο Ράου γεννήθηκε στην Ελβετία και σπούδασε κοινωνιολογία, γερμανική λογοτεχνία και ρωμανικές γλώσσες, στη Ζυρίχη, το Βερολίνο και το Παρίσι. Εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο, εργάζεται και ως δημοσιογράφος, συγγραφέας και δοκιμιογράφος. Ζει μεταξύ Ζυρίχης, Κολωνίας και νότιας Γαλλίας. Έχει εργαστεί ως συγγραφέας και σκηνοθέτης σε διάφορα ανεξάρτητα δημοτικά και κρατικά θέατρα, όπως το Staatsschauspiel στη Δρέσδη, το Maxim Gorki Theatre στο Βερολίνο και το Theaterhaus Gessnerallee στη Ζυρίχη.

Εισήγαγε την αναπαράσταση ως φόρμα για πολιτικό θέατρο, με το έργο «The last days of the Ceauşescus που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν (2009), ενώ ακολούθησε το «Hate radio», που ανέβηκε στο Radikal Jung Festival του Μονάχου και στο Theatertreffen του Βερολίνου (2011). Το 2007, ίδρυσε το Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικού Φόνου, μια δραματική σχολή που εστιάζει στην έρευνα σημαδιακών πρόσφατων ιστορικών γεγονότων.

Συντελεστές:

Σύλληψη – κείμενο – σκηνοθεσία: Milo Rau, κείμενο: Sudbin Musić, Vedrana Seksan, Valery Tscheplanowa, Manfred Zapatka, δραματουργία: Stefan Bläske – Sebastian Huber, σκηνικά – κοστούμια: Anton Lukas, εικόνα – σχεδιασμός βίντεο: Marc Stephan, μουσική: Laibach, βοηθοί δραματουργίας: Lucia Kramer – Rose Reiter, βοηθός στη σκηνοθεσία: Jakub Gawlik, μετάφραση: Marija Karaklajić, έρευνα: Stefan Bläske – Mirjam Knapp, διεύθυνση παραγωγής IIPM (περιοδεία): Mascha Euchner – Martinez, παραγωγή: Residenztheater του Μονάχου, σε συνεργασία με το Milo Rau / International Institute Of Political Murder (IIPM). Ερμηνεία: Sudbin Musić, Vedrana Seksan, Valery Tscheplanowa, Manfred Zapatka.

Πληροφορίες:

Θέατρο Rex – Σκηνή Κοτοπούλη: Πανεπιστημίου 48 – Αθήνα, τηλ.: 210 3301881. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: ζώνη Α: 20 ευρώ, ζώνη Β: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ζώνη Γ: 10 ευρώ, φοιτητικό – άνεργοι: 5 ευρώ, περιορισμένης ορατότητας: 5 ευρώ, AΜΕΑ: 5 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης