Οι προσφυγικές δομές, οι καταυλισμοί και τα hotspots θα ζωντανέψουν με παραμύθια, θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα – το μόνο Ελληνικό πρόγραμμα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή ένωση για το 2017-2019- θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες μέσα στους καταυλισμούς των προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέατρο ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ είναι ο επικεφαλής οργανισμός που είχε την ιδέα, κατέθεσε την πρόταση και θα διευθύνει σαν κεντρικός συντονιστής όλες τις δραστηριότητες. Μια ομάδα θεάτρων με μεγάλη ιστορία και κοινωνική παρέμβαση από την Ιταλία (AIDA Fondazione-Verona), Σουηδία (Sagohuset theatre-Lund) και με εταίρους την Action Aid Hellas και την Αction Synergy, θα δημιουργήσουν θεατρικά γεγονότα και πολιτιστικές δραστηριότητες που θα παιχθούν μέσα στις προσφυγικές δομές.

Το ενδιαφέρον του προγράμματος είναι ότι θα βασιστεί στα παραδοσιακά λαϊκά παραμύθια. Οι ηθοποιοί μαζί με τους εμψυχωτές και δασκάλους των δομών θα ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες και μέσα από συναντήσεις και άτυπα μικρά «φεστιβάλ» θα αφηγηθούν παραμύθια της πατρίδας τους. Μητέρες και γιαγιάδες, αλλά και τα παιδιά, θα ανασκαλέψουν την μνήμη τους και θα θυμηθούν παραμύθια. Το ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ και οι ηθοποιοί του θα ζωντανέψουν αυτά τα παραμύθια. Θα τα αφηγηθούν, θα τα παίξουν και μάλιστα εμπλέκοντας και τους ίδιους τους πρόσφυγες, μικρούς και μεγάλους, στη δράση.
Οι παραστάσεις θα παιχτούν στους χώρους των καταυλισμών και στο θέατρο, με θεατές τόσο τους πρόσφυγες όσο και το ευαισθητοποιημένο θεατρικό κοινό.

Ο στόχος είναι σαφής: Να σπάσει το γκέτο και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Να δημιουργηθεί μία έστω «ρωγμή» στο τοίχος που χωρίζει αυτούς τους πληθυσμούς από τις χώρες που τους υποδέχονται. Το ίδιο θα γίνει στην Ιταλία και στη Σουηδία. Με όχημα την λαϊκή προφορική παράδοση των χωρών θα βρεθούν κοινά στοιχεία και θα αποδειχθεί ότι οι παραδόσεις και οι ρίζες μας δεν είναι και τόσο μακρινές. Το κενό που μας χωρίζει δεν είναι και τόσο μεγάλο και οι διαφορές μας, όποιες και αν είναι, δεν χωράνε τον αποκλεισμό, τον ρατσισμό την ξενοφοβία και πολύ περισσότερο το φασισμό.

Η φιλοσοφία του Culture luggage project

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πανθομολογούμενο ότι οι πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των προσφύγων και του τοπικού πληθυσμού στην Ευρώπη απεικονίζονται ως κύριο εμπόδιο για την ένταξη. Οι συνήθειες, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι παραδόσεις, είναι τα στοιχεία που εξαγριώνουν «γηγενείς» ενάντια στους νεοφερμένους, απρόσκλητους και ρακένδυτους παρείσακτους εισβολείς.

Εάν όμως ξύσουμε λιγάκι την επιφάνεια θα διαπιστώσουμε ότι o ευρωπαϊκός πολιτισμένος κόσμος και οι χώρες της Ανατολής από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες, μοιράζονται πολλά πολιτιστικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται ιδιαίτερα με τη λαϊκή κουλτούρα. Η προβολή και ανάδειξη αυτών των κοινών πολιτιστικών χαρακτηριστικών θα μπορούσε να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης του πολιτισμού του «ξένου».

H Μεθοδολογία του Culture Luggage project

Η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Culture Luggage” προϋποθέτει μία εκτενή έρευνα πάνω στα κοινά στοιχεία, στα παραμυθιακά μοτίβα που διαχέονται και ζουν στις παραδόσεις όλων των λαών της ανατολικής μεσογείου με διάφορες παραλλαγές. Η έρευνα δεν είναι μόνο εθνολογική η λαογραφική αλλά και θεατρική μια που στην υλοποίηση και τελική μορφή των παραστάσεων θα αναμιχθούν διαφορετικές φόρμες και θεατρικές τεχνικές.

Το θέατρο ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ έχει ήδη κάνει τις πρώτες πιλοτικές απόπειρες στη δομή του Σχιστού όπου με τους ηθοποιούς Λαμπρινή Θάνου και Αντα Κουγιά και την βοήθεια της εκπαιδευτικού και ζωγράφου Έλενας Καραγιάννη παρουσίασαν παραμύθια με ανατολικές ρίζες και παραμυθιότυπους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συντονιστής προγράμματος ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής
ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ-ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ 2108656004,2108679535 www.topos-allou.gr http://aeroplio.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης