Ο 67χρονος Σούε Τσαντσού ξύπνησε νωρίς το πρωί και περίμενε στην είσοδο του χωριού, καθώς άκουσε ότι ένας περιπλανώμενος θίασος έρχεται για να δώσει παράσταση της όπερας Γιου Τζου. Όμως και άλλοι χωρικοί σπεύδουν στην περιοχή όπου ετοιμάζονται τα σκηνικά.

Οι άνθρωποι στην Κίνα έχουν παράδοση να βλέπουν όπερα, ειδικά στη διάρκεια των εορτασμών της Γιορτής της Άνοιξης. Κάποτε όμως οι ηθοποιοί της όπερας ήταν οι θεματοφύλακες της βασιλικής οικογένειας και των πλουσίων και σπάνια έδιναν παραστάσεις στις αγροτικές περιοχές. Σήμερα, αφότου οι αρχές της Κίνας αναβάθμισαν τη ζωή στις αγροτικές περιοχές, οι ντόπιοι έχουν πλέον περισσότερες πιθανότητες να απολαύσουν μία παράσταση όπερας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό τον ήχο των γκονγκ και των τυμπάνων, ξεκινά η παράσταση της πιο γνωστής όπερας στη Κίνα « Ο Μύθος της Μουλάν». Η Χουά Μουλάν ήταν μία θρυλική κινέζα ηρωίδα την εποχή της βασιλείας της Βόρειας και Νότιας Δυναστείας (420-589), η οποία μεταμφιέσθηκε άντρας και πήρε τη θέση του ηλικιωμένου πατέρα της στον στρατό, πολεμώντας επί 12 χρόνια κερδίζοντας μεγάλες τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηθοποιοί με κουστούμια εποχής παίζουν και τραγουδούν αποσπώντας το χειροκρότημα του κοινού, το οποίο τραγουδά μαζί με τους καλλιτέχνες. Η όπερα Γιου Τζου είναι μια παραδοσιακή μουσική φόρμα από τη Χενάν, με ιστορία πάνω από 500 χρόνια. Ο Τζία Γιαχούα, επικεφαλής του θίασου, αποκαλεί «μετασχηματιστή» το μεγάλο τροχόσπιτο καθώς, όταν κινείται μεταφέρει αποσκευές, ενώ όταν είναι σταματημένο μετατρέπεται σε μία φωτισμένη σκηνή 140 τ.μ. Ο θίασος από την κομητεία Γιανλίνγκ σχηματίσθηκε τα τέλη της δεκαετία του ’50, εποχή όπου οι καλλιτέχνες κουβαλούσαν με τρίκυκλα τα σκηνικά και τα κουστούμια για να δώσουν παράσταση.

«Εκείνη την εποχή ήταν τόσο σπάνιες οι παραστάσεις όπερας στις αγροτικές περιοχές που κάποιοι ανέβαιναν ακόμα και πάνω στα δέντρα για να τις παρακολουθήσουν» θυμάται ένας από τους καλλιτέχνες ο 73χρονος Γουέν Φουρόνγκ. Μέχρι σήμερα ο θίασος έχει δώσει πάνω από 50.000 παραστάσεις σε 200 κομητείες επτά επαρχιών. Μόνο το 2017 έδωσε 600 παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο σε αγροτικές περιοχές και σχολεία. Εκτός από τον θίασο Γιου Τζου, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παραστάσεις χορού και τσίρκου.

«Παρά τις πολλές επιλογές που έχουν οι χωρικοί λατρεύουν τις παραστάσεις όπερας. Συχνά μας δίνουν φρούτα και πεπόνια σαν δώρα» λέει ο Γουέν.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις καλλιτεχνών της όπερας που δεν αντέχουν να μένουν μακριά από τη σκηνή, όπως ο Σι Σουλίνγκ, πρώην επικεφαλής του θιάσου ο οποίος λίγο αφότου συνταξιοδοτήθηκε στα 55 του χρόνια, επέστρεψε πάλι στην τέχνη του. «Δεν αντέχω να ζω μακριά από την σκηνή» λέει χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης