Το πλούσιο φετινό πρόγραμμά της παρουσίασε χθες το βράδυ η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με παράλληλη ζωντανή μετάδοση μέσω της ιστοσελίδας της – αλλά και τη Σοφία Ρομπόλη σε ταυτόχρονη παρουσίαση στη νοηματική.

Οι καλλιτεχνικές παραγωγές της νέας σεζόν θα αναπτυχθούν σύμφωνα με τους εξής κύριους άξονες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σπουδαίοι Έλληνες δημιουργοί
Το πρόγραμμα έχει διεθνή προσανατολισμό, με σημαντικές μετακλήσεις από το εξωτερικό, αλλά η νέα ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή είναι πάντα στο κέντρο και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος. Ενδεικτικά αναφέρονται: «Αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη» (15-27 Οκτωβρίου), «Τέλος» του Σίμου Κακάλα (13-24 Νοεμβρίου), «Room service» του Έκτορα Λυγίζου (18 Δεκεμβρίου – 5 Ιανουαρίου 2014), «Φάουστ» του Μιχαήλ Μαρμαρινού (15 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2014), «Κοκκινοσκουφίτσα: το πρώτο αίμα» της Λένας Κιτσοπούλου (14-25 Μαΐου 2014), «Re-calculate» της Μαριάννας Καβαλλιεράτου (19 – 21 Οκτωβρίου), Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (1 – 7 Φεβρουαρίου 2014), το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου (23 Μαΐου – 8 Ιουνίου 2014).

Στο θέατρο συναντάμε μεγάλα κείμενα και σημαντικούς συγγραφείς. Δύο νομπελίστες ανεβάζουν έργα τους στη Στέγη. Πρόκειται για τους Ελίας Κανέττι («Eraritjaritjaka: Το Μουσείο των Φράσεων», 26-28 Φεβρουαρίου 2014) και Ελφρίντε Γέλινεκ («Τα συμβόλαια του εμπόρου», 27-29 Μαρτίου 2014). Η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο στη σειρά συζητήσεων με κεντρικό τίτλο «Re-think Athens: Αστικές προκλήσεις», στην έκθεση εκτός των τειχών «Εικαστικοί διάλογοι» και στην έκθεση του Κριστιάν Μπολτάνσκι που βάζει στο επίκεντρο τα βλέμματα των Αθηναίων.

Η Στέγη στην ελληνική περιφέρεια
Το πρόγραμμα «Dancing to connect» – που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη χρονιά με 5 σχολεία της Αθήνας – φέτος θα «τρέξει» και στην Πάτρα με σχολεία της περιοχής και τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών και θα καταλήξει σε μία παράσταση. Επίσης, η Στέγη προετοιμάζει ένα σύγχρονο «site-specific» πρόγραμμα στην Αρχαία Μεσσήνη, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το «Διάζωμα», τον κ. Σταύρο Μπένο και τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Φεστιβάλ – κάποια που έχουν ήδη γίνει θεσμός και εντάσσονται σταθερά στον προγραμματισμό της Στέγης, και άλλα που προστίθενται -, είναι κεντρικής σημασίας για τη σεζόν που έρχεται. Ενδεικτικά αναφέρονται το Φεστιβάλ «Transitions» που επικεντρώνεται στα Βαλκάνια αυτήν τη χρονιά, καθώς και το «Fast Forward Festival», που αναδεικνύει τη χρήση νέων μέσων και τεχνολογιών. Έντονη είναι, επίσης, η παρουσία του Μουσικού Θεάτρου στον φετινό προγραμματισμό.

Δυναμικές συζητήσεις
Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι αυτήν τη χρονιά ακόμη πιο δυναμικές, με διακριτές θεματικές ενότητες: Εκπαίδευση (με επιμελητή τον Μανώλη Πιμπλή), συζητήσεις για ζητήματα πόλης (με επιμελητές τους Θωμά Μαλλούτα και Πάνο Δραγώνα) και επιστήμης (σε συνεργασία με το CERN). Επίσης, θα υπάρξει κύκλος για τον Κ.Π. Καβάφη, στο πλαίσιο του οποίου ο Daniel Mendelsohn θα έρθει στη Στέγη και θα συνομιλήσει με τον Δημήτρη Παπανικολάου. «Οι ελεύθεροι σκοπευτές» είναι η ενότητα στην οποία συναντάμε μεγάλα μυαλά του καιρού μας. Φέτος, στην ενότητα αυτή θα βρούμε τους: Romain Gavras, Jonathan Coe, David Sedaris και A.B. Yehoshua.

Εκπαίδευση για όλους
Με δράσεις για όλες τις ηλικίες και τις εξειδικευμένες ανάγκες του κοινού, η Στέγη συνδέει άρρηκτα τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της με την εκπαιδευτική διάσταση της τέχνης. Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες και συντελεστές της κάθε παραγωγής, καθώς και με ειδικούς εκπαιδευτές, σχεδιάζει και υλοποιεί για το 2013-2014 συνολικά 37 εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, παιδιά και οικογένειες, εφήβους, ενήλικες, άτομα με αναπηρία, καθώς και άτομα άνω των 65.

Εφηβικό θέατρο
Η Στέγη έχει καταφέρει να καθιερώσει εφηβική σκηνή, στην οποία φέτος ανεβαίνει «Το τρένο» του Λένου Χρηστίδη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου (7 Νοεμβρίου 2013 – 13 Απριλίου 2014), που αναδείχθηκε από το περσινό Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου. Επίσης, θα ανέβει η παράσταση «Before your very eyes» των Gob Squad και Campo (8-10 Νοεμβρίου 2013), στην τελευταία χρονιά της περιοδείας της. Πολλά θα είναι, επίσης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στο εφηβικό κοινό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης