Άνοιξε η αυλαία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στο κατάμεστο Ολύμπιον. Αμέσως μετά την τελετή έναρξης, την οποία παρουσίασε η ηθοποιός Πηνελόπη Τσιλίκα, προβλήθηκε η ταινία Λευκός θεός του Κόρνελ Μούντρουτσο.

Στον χαιρετισμό του, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης αναφέρθηκε στα 55 χρόνια της διοργάνωσης χαρακτηρίζοντάς τα ως «μια δυναμική πορεία συνεχούς εξέλιξης ενός θεσμού που καθιέρωσε την Θεσσαλονίκη ως πόλο έλξης στο χώρο του παγκόσμιου κινηματογράφου». Στη συνέχεια, ο ίδιος τόνισε: «Το στίγμα του Φεστιβάλ παραμένει ο στόχος του να αναδείξει νέους δημιουργούς του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Και το κοινό μας ανταποκρίνεται, όπως αποδεικνύουν οι γεμάτες αίθουσες. Το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα είναι σύνθετο και διαθέτει πολυφωνία με ταινίες από την Ελλάδα, τις Σκανδιναβικές Χώρες και την Ισπανία, έως το Μεξικό και την Αμερική. Στους Ανοιχτούς Ορίζοντες καλούμε τους θεατές να ανακαλύψουν μαζί μας τις καλύτερες στιγμές της σύγχρονης παραγωγής. Επίσης, θα παρουσιάσουμε τρία αφιερώματα στους διακεκριμένους δημιουργούς Κόρνελ Μούντρουτσο, Ρόι Άντερσον και Ραμίν Μπαχράνι». Ο κ. Εϊπίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημαντική επέτειο των 100 χρόνων ελληνικού κινηματογράφου, που αποτελεί, όπως είπε «ορόσημο της φετινής διοργάνωσης» και πρόσθεσε: «Επιλεγμένες ταινίες που άφησαν εποχή, καθώς και ταινίες της πρόσφατης παραγωγής θα προβληθούν στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής του σινεμά στη Θεσσαλονίκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο κ. Εϊπίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Ματιές στα Βαλκάνια, που παρουσιάζει την πρόσφατη παραγωγή της περιοχής καθώς και ένα αφιέρωμα στο έργο του Σέρβου κινηματογραφιστή Ζέλιμιρ Ζίλνικ. Στη συνέχεια, ο κ. Εϊπίδης επισήμανε: «Το Φεστιβάλ φέτος τιμά επίσης τη μεγάλη κυρία του ευρωπαϊκού σινεμά, Χάνα Συγκούλα. Η μούσα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με μια πολύμορφη και προσωπική πορεία, θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο για το έργο της, και θα μας χαρίσει μια μουσική παράσταση με τραγούδια της. Επίσης, τέσσερις σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί θα βραβευτούν σε ειδική τιμητική τελετή».

Κλείνοντας ο κ. Εϊπίδης καλωσόρισε τη διεθνή κριτική επιτροπή καθώς και την επιτροπή της FIPRESCI και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους. Επίσης ευχαρίστησε «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MEDIA, τη ΝΕΡΙΤ και όλους τους χορηγούς μας που σε δύσκολους καιρούς συνεχίζουν να μας συμπαραστέκονται».

Την επίσημη έναρξη του 55ου Φεστιβάλ κήρυξε στη συνέχεια ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τόνισε: «Η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποί της διατηρούν μία ξεχωριστή σχέση με το Φεστιβάλ. Είναι μία κορυφαία διεθνής εκδήλωση που ανοίγει τις πόρτες της προς τον κόσμο και αναδεικνύει την εξωστρέφεια της πόλης. Το σύγχρονο πρόσωπό της και το δυναμικό της. Είναι μία μεγάλη γιορτή και την ίδια στιγμή αποτελεί μία ισχυρή καλλιτεχνική ζύμωση. Στηρίζουμε το φεστιβάλ και τους ανθρώπους του, τον διευθυντή του Δημήτρη Εϊπίδη, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη. Όλους τους εργαζόμενους και τους εθελοντές που εργάζονται σκληρά. Στηρίζουμε το Φεστιβάλ όχι μόνο γιατί το οφείλουμε, αλλά γιατί το αγαπάμε. Δεν παύει να μας εκπλήσσει ευχάριστα, να μας θυμίζει τη δική μας μύηση στο σινεμά και να ανανεώνει αυτό το μοναδικό δεσμό που δημιουργείται ανάμεσα στους θεατές και τους δημιουργούς». Ο κ. Μπουτάρης καλωσόρισε το κοινό στο Φεστιβάλ και έδωσε ραντεβού στις αίθουσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσιάστρια της τελετής έναρξης Πηνελόπη Τσιλίκα αναφέρθηκε στην επέτειο των 55ων γενεθλίων του Φεστιβάλ, «ενός από τα παλαιότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου», όπως είπε. Η ίδια πρόσθεσε: «Όμως, μαζί με αυτή τη μικρή, γιορτάζουμε και μια μεγάλη επέτειο: τα 100ά γενέθλια του ελληνικού κινηματογράφου. Μαζί με τα 100 χρόνια ελληνικού σινεμά, πέρασαν και 100 χρόνια συνδιαλλαγής του ελληνικού κινηματογράφου με την Ιστορία, αλλά και με το ελληνικό κοινό. Από τις πρώτες προβολές σε μπυραρίες, στις πολεμικές ανταποκρίσεις στις σκοτεινές αίθουσες, στα ασφυκτικά γεμάτα θερινά των λαϊκών γειτονιών, μέχρι τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, το ελληνικό σινεμά έχει ταξιδέψει τον κόσμο, κι ευχόμαστε πάντα να επιστρέφει στο σπίτι του, στο ελληνικό κοινό».

Ο Κόρνελ Μούντρουτσο, στο έργο του οποίου η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα, υπογράφει τη σκηνοθεσία της ταινίας Λευκός θεός, η οποία άνοιξε την αυλαία του 55ου ΦΚΘ. Ο Ούγγρος σκηνοθέτης δεν κατάφερε να παραστεί στο Φεστιβάλ λόγω αυξημένων υποχρεώσεών του στο θέατρο, όπως εξήγησε ο ίδιος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στην οθόνη του Ολύμπιον. «Παρότι δεν κατάφερα να έρθω, με τιμά η πρόσκληση των διοργανωτών», τόνισε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο δημιουργός.

Στην ταινία Λευκός θεός ηρωίδα είναι η 13χρονη Λίλι, η οποία επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων. Ταυτόχρονα, ο πιστός σκύλος της ηγείται μιας άγριας εξέγερσης των τετράποδων εναντίον των ανθρώπων. Πρόκειται για «μία ιστορία αδικίας», όπως είπε ο σκηνοθέτης στο μήνυμά του, εκφράζοντας παράλληλα «ελπίδα για ειρήνη στην κοινωνία».

Την τελετή έναρξης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Δήμου Θεσσαλονίκης και Μέλος Δ.Σ. του Φ.Κ.Θ., Φίλιος Στάγκος Γενικός Διευθυντής ΔΕΠΘΕ και Μέλος Δ.Σ. του Φ.Κ.Θ., Βικτωρία Γεωργουβέλα Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης και Μέλος Δ.Σ. Φ.Κ.Θ., Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Θεσσαλονίκης,  Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής ΝΔ, Ασημίνα Ξηροτύρη, Βουλευτής ΔΗΜΑΡ, Χάρης Αηδονόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, Christophe Le Rigoleur Πρόξενος Γαλλίας και Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Peter Panes, Διευθυντής Goethe Institut Thessaloniki, Ingo Von Voss, Γενικός Πρόξενος Γερμανίας, Tugrul Biltekin, Γενικός Πρόξενος Τουρκίας, Salamon Paven Martin Ladislau, Πρόξενος Ρουμανίας, Marko Suomalainen, Πρόξενος Φινλανδίας, Παντελής Πετμεζάς, Πρόξενος Καναδά, Χρήστος Σαραντόπουλος, Επίτιμος Πρόξενος Ιταλίας, με τη σύζυγό του, εικαστικό, Μαρία Κομπατσιάρη, Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού, Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα, Προϊσταμένη Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, Πρόεδρος Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μαριάννα Βιλδιρίδη-Χατζητόλιου, Πρόεδρος Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, Θεοδώρα Τότσιου, Διευθύντρια Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Μαρία Πασχαλίδου, Πρόεδρος ΚΕΔΗΘ, Περικλής Μήτκας, Πρύτανης ΑΠΘ, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO, Στέλιος Κεχρής, οινοποιός, Πρόεδρος Οίνοι Βόρειου Ελλάδος, Ιωάννης Βογιατζής Διευθύνων Σύμβουλος Οίνοι Βορείου Ελλάδος, Σπύρος Βούγιας, Διονύσης Φωτόπουλος κ.ά.

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης