Ο «Παρθενώνας των βιβλίων» δεν δεσπόζει στην Ακρόπολη των Αθηνών αλλά στο κέντρο μίας χαρακτηριστικής πόλης της γερμανικής περιφέρειας, το Κάσελ. Οι κολόνες του δεν είναι από πεντελικό μάρμαρο αλλά από βιβλία που απαγορεύθηκαν κάποτε σε κάποια μέρη του κόσμου.

Πρόκειται για ένα αντίγραφο, εμπνευσμένο από τον δικό μας Παρθενώνα, που δημιούργησε η καλλιτέχνις Marta Minujín, για να περάσει το δικό της μήνυμα για την ελευθερία του λόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ναός αυτός, μία μνημειακή εγκατάσταση τέχνης, αναδεικνύεται ως το κύριο αξιοθέατο της Documenta, της διάσημης συνάντησης της σύγχρονης τέχνης που διεξάγεται στο Κάσελ κάθε πέντε χρόνια από το 1955.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Local Germany, ο «Παρθενώνας των βιβλίων» είναι φτιαγμένος από 100.000 βιβλία τα οποία είτε είχαν απαγορευθεί στο παρελθόν, είτε θεωρούνται ακόμα απαγορευμένα.
Ο ναός έχει στηθεί στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου το 1933 οι Ναζί έκαψαν βιβλία μαρξιστών και Εβραίων συγγραφέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις με τον Παρθενώνα και περιλαμβάνει 170 τίτλους βιβλίων, όπως τους «Σατανικούς Στίχους», τον «Μικρό Πρίγκιπα» και τις «Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ».

Η έκθεση της documenta 14 στο Κάσελ, θα ρίξει αυλαία στις 17 Σεπτεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης