Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου ξεκινά σε Πύργο, Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Γαστούνη το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους.

Στο φετινό, 15ο, φεστιβάλ διαγωνίζονται 68 ταινίες για παιδιά και νέους από 45 χώρες που καταπιάνονται με ζητήματα όπως: οικογενειακές σχέσεις, θάνατος, φιλία, φυσικό και σχολικό περιβάλλον, παγκοσμιοποίηση, οικολογία και ανοχή στην διαφορετικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, για μία εβδομάδα, ο Πύργος μετατρέπεται σε απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γυρίσουν τη δική τους ταινία.

Οι ταινίες διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκατρείς ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, 16 ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους μυθοπλασίας, ενώ άλλες 16 διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation.

Τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ KID’S & DOCS διεκδικούν επτά ταινίες μεγάλου μήκους και δεκαέξι μικρού μήκους. Το τμήμα έχει την δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή).

Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν πάνω από διακόσια ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Για πρώτη φορά φέτος, η Βουλή των Ελλήνων απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Φεστιβάλ Ολυμπίας που επιλέγει ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την εκπαιδευτική προσφορά του φεστιβάλ στην ελληνική κοινωνία.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28/11, ενώ οι προβολές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 29/11 (11 π.μ.) στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», την καρδιά των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο, με τον «Λαβύρινθο» του Βέλγου σκηνοθέτη Ντάγκλας Μπόσγουελ. To θέμα της ταινίας είναι άκρως επίκαιρο αφού επικεντρώνεται στην σχέση εφήβων και κυβερνοχώρου σε μια εποχή που οι νέοι περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπαίνοντας στο Διαδίκτυο και επικοινωνώντας online. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου, πρόκειται για το καλύτερο θρίλερ που έχει γυριστεί ως σήμερα γι’ αυτές τις ηλικίες (+12 ετών).

O «Λαβύρινθος» θα συμμετάσχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης και θα προβληθεί σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, στη 15η διοργάνωσή της θα προβάλλει πάνω από 100 επιλεγμένες νεανικές δημιουργίες από την Ευρώπη και τον κόσμο (από τις 300 που υποβλήθηκαν). Ανάμεσα σε αυτές και ταινίες από χώρες μακρινές όπως το Μεξικό (για πρώτη φορά), η Βραζιλία και η Αυστραλία.

Οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος του 18ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, επιλεγμένα προγράμματα ταινιών του Ευρωπαϊκού Τμήματος της 15ης Camera Zizanio και ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Αθήνας και της Αττικής θα προβληθούν στην Αλκυονίδα στην Αθήνα από τις 10 έως τις 16 Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης