Αποθεώθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης

Αποθεώθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης
Το θρυλικό Canto General ιστορικό σημείο συνάντησης της μεγαλειώδους ποίησης του νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα με τη μουσική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Τρίτη το βράδυ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο Μίκης Θεοδωράκης συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς του, στελέχη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και αγαπημένους του συνεργάτες, πήρε τη θέση του στον θώκο και έκανε χιλιάδες θεατές που είχαν κατακλύσει το ρωμαϊκό ωδείο να σηκωθούν όρθιοι χαρίζοντάς του ένα ολόθερμο χειροκρότημα.

Ανάμεσά τους, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Τηλέμαχος Χυτήρης , ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννης Μάνος, ο πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου κ. Γιώργος Λούκος, εκπρόσωποι φορέων, καλλιτέχνες, ξένοι δημοσιογράφοι κτλ.

Λίγο αργότερα, η φωνή του Μάνου Κατράκη που ακούστηκε από τα μεγάφωνα ήρθε να θυμίσει την πρώτη εκείνη παρουσίαση του έργου στην ελεύθερη, πλέον, Ελλάδα το 1975 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, σε μια συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Αλιέντε, του Νερούδα και στον λαό της Χιλής.Οι αυθεντικοί ερμηνευτές του «Κάντο Χενεράλ» (Γενικό Τραγούδι), η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής με τη συνοδεία της 15μελούς ορχήστρας υπό τον Λουκά Καρυτινό και των Χορωδιών της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων, ερμήνευσαν επιλεγμένα αποσπάσματα καταχειροκροτούμενοι από το κοινό: «Algunas Bestias», «Voy a Vivir», «Los Libertadores», «Amor America», «Vegetaciones».

Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν στο τέλος του προγράμματος, ο συνθέτης σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στη σκηνή προκειμένου να χαιρετήσει τους ερμηνευτές αλλά και το κοινό που τον αποθέωνε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012, 15:13