Με προσεκτικά βήματα και εντυπωσιακά αποτελέσματα συνεχίζονται στον τύμβο της Αμφίπολης οι έρευνες από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των 11 λίθων από τον προστατευτικό τοίχο του τάφου, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45μ., ενώ το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφθανε τα δύο μέτρα περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αμφίπολης παρακολουθεί από το πρωί της Τετάρτης η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Παράλληλα, οι μαρμάρινοι λίθοι -βάρους 500 κιλών έκαστος- απομακρύνονται δεξιά και αριστερά από το εξωτερικό του τάφου, ενώ από την Τρίτη το απόγευμα στήνεται ειδικό ξύλινο σκέπαστρο, προκειμένου να προστατευτούν οι Σφίγγες από τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους κορμούς τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο (σ.σ.: εργαλείο γλυπτικής), αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών -που ήταν ένθετα στους κορμούς-, τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.

Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.


Παράλληλα, με την αφαίρεση των χωμάτων εμφανίστηκε μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος. Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου του θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων.


O στόχος των αρχαιολόγων

Στόχος των αρχαιολόγων είναι να μπορέσουν σε πρώτη φάση να μπουν στον προθάλαμο και εν συνεχεία στην είσοδο του κυρίως θαλάμου του τάφου. Ο εντοπισμός του μνημείου και το μυστικό που ενδέχεται να κρύβει έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το zougla.gr έχει μιλήσει με διακεκριμένους ιστορικούς και αρχαιολόγους, οι οποίοι έχουν εκφράσει την άποψή τους και με βάση τα ιστορικά στοιχεία που διαθέτουν δίνουν τη δική τους εξήγηση για το τι θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τις δύο Σφίγγες και τον προστατευτικό τοίχο της εισόδου.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η συνέντευξη της αρχαιολόγου Πέπης Λαζαρίδου, κόρη του πρωτεργάτη των ανασκαφών της Αμφίπολης, Δημήτρη Λαζαρίδη η οποία μίλησε στο zougla.gr για το έργο του πατέρα της αλλά και τη σημασία του τύμβου στην Αμφίπολη.

Σύμφωνα με την ίδια : «Η κατασκευή αυτής της τεράστιας τούμπας δείχνει και μόνο ότι υπάρχει ένα πολυδάπανο έργο, το οποίο, αν το παρατηρήσει κανείς που γνωρίζει, καταλαβαίνει ότι όλο αυτό προοριζόταν για να φαίνεται από πολύ μακριά. Σαν ένα τοπόσημο, σαν ένα ταφικό ηρώων, σαν ένα δείγμα ανδρείας για γεγονότα, για πολέμους για μάχες, είτε έγιναν εκεί είτε έγιναν αλλού».

Διαβάστε επίσης:Κορυφώνεται η αγωνία
                            Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τoν τάφο στην Αμφίπολη
                            Τα μυστικά του τάφου

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης