Ογδόντα ένας αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη την Ελλάδα άνοιξαν απόψε τις πύλες τους και στη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου όσοι το θελήσουν να τα επισκεφθούν υπό το φως του ολόγιομου αυγουστιάτικου φεγγαριού, όπως κάθε χρόνο. 

Από τις 19:30 το απόγευμα έως τις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί δωρεάν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, και σε κάποιους χώρους οι πύλες θα κλείσουν στις 3:00 τα ξημερώματα, ενώ σε 43 απ’ αυτούς θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανοιχτοί για το κοινό, αλλά χωρίς εκδηλώσεις, θα είναι η Ακρόπολη στην Αθήνα, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Κάστρο Ακροκορίνθου, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, το Νεκρομαντείο της Πρέβεζας, ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου, το Ιερό Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, ο χώρος Ζώνης Έβρου, Αβδήρων, Αμφίπολης, Δωδώνης, Νέας Αγχιάλου, Ορράου Πρέβεζας, Νεκρομαντείου, Λουτρά παράδεισος Θεσσαλονίκης, Ελέα Παραμυθιάς, Ντόλιανη Παραποτάμου, Γιτάνη Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, η Ακρόπολη Πρόερνας, η Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας, το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, ο χώρος Μέσων και ο προϊστορικός οικισμός Θερμής στη Λέσβο, ο χώρος Εμποριού της Χίου, το Αρχοντίκι Ψαρών, το κάστρο της Μυτιλήνης, το Ηραίο της Σάμου, τα Ύρια της Νάξου, ο χώρος Κιονίων της Τήνου, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, η Ακρόπολη της Νισύρου και τα μουσεία Καλύμνου, Κω, Καρπάθου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Σύμης, Καστελόριζου.

Εκδηλώσεις στην Αττική

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κάτω από το σεληνόφως στην Αττική είναι: στον Αρχαιολογικό χώρο  Μαραθώνα, στο Ωδείο Νέας Μάκρης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων (με τους Ηλία Ανδριόπουλο και Νένα Βενετσάνου), στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (με τον Λίνο Κόκκοτο στο πιάνο), στο Νομισματικό Μουσείο (με τους Lyrae Cantus), στο Επιγραφικό Μουσείο (μουσική με ηχοσύστημα), ενώ στην Εφορεία Αρχαιοπωλείων θα προβληθεί η ταινία «Στέλλα».

Εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών θα φιλοξενήσει την Ορχήστρα Πατρών, η Αρχαία Κόρινθος, η Αρχαία Νεμέα και η Αρχαία Σικυώνα συναυλίες κλασικής μουσικής, το Παλαμήδι τον Φοίβο Δεληβοριά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης τζαζ, ο Μυστράς τον Θάνο Μικρούτσικο με τους Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστα Θωμαΐδη, η Αρχαία Ολυμπία το σύνολο “Κέλσος”, το Κάστρο Μεθώνης την Αλίκη Καγιαλόγλου, το Κάστρο Πύλου την παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γ. Ρίτσου συνοδεία πιάνου.

Εκδηλώσεις σε Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία

Στη Μακεδονία, η Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης (Ωδείο) τα “Υπόγεια Ρεύματα”, το “Επταπύργιο” το σύνολο “Ensemble”, ο Πύργος Ουρανούπολης τον Μανώλη Μητσιά, ο Αρχαιολογικός χώρος Έδεσσας το Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών, ο Αρχαιολογικός χώρος Καλής Βρύσης Δράμας την Αρετή Κετιμέ, η Νεκρόπολη Αιανής τον Μπάμπη Τσέρτο, η Ελληνιστική πόλη Φλώρινας μουσική βραδιά και ο Ι. Ναός Παναγίας Κουμπελίδικης τους Senza Quartetto.

Στην Ήπειρο, το Κάστρο Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ) θα φιλοξενήσει τον Ηλία Λούγκο, ο Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης τους Μανώλη Ρασούλη και Ορφέα Περίδη και ο Πύργος Ραγίου (Θεσπρωτία) τον Γιάννη Κούτρα.

Στη Θεσσαλία το Βυζαντινό κάστρο Τρικκαίων τραγούδια πανσελήνου, ενώ μουσικές θα φιλοξενήσουν και το Κάστρο Σκήτης του Δήμου Μελιβοίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού.

Εκδηλώσεις σε Στ. Ελλάδα, Εύβοια, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη

Στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας θα φιλοξενήσει τον Δημήτρη Μπάση και τη Γιώτα Νέγκα, το Κάστρο Λαμίας τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico, το Κάστρο Αμφισσας «Το φεγγάρι κάνει βόλτα» με τους «Ιχνηλάτες», το Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας την Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Αρχαιολογικός χώρος Φούρκας Σκύρου συναυλία.

Στο Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη ο Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης θα φιλοξενήσει έντεχνο λαϊκό τραγούδι, το Κάστρο Μήθυμνας το Χορευτικό κέντρο νεότητας του δήμου, στο Ωδείο Ακρόπολης Ρόδου ο Γιάννης Σιμωνίδης θα απαγγείλει την «Απολογία του Σωκράτη», ο Αρχαιολογικός χώρος Λατούς τον Ross Daily, ο Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας τους Χειμερινοί Κολυμβητές και τα Ενετικά τείχη Χανίω συναυλία της Sinfonietta υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης