Νικόλας Αρώνης

Τελετή που θύμιζε Hollywood, γεμάτη λάμψη, ήταν αυτή των British Academy Film Awards, την οποία παρουσίασε ο Stephen Fry και στην οποία το «12 Χρόνια Σκλάβος» του Steve McQueen, μία από τις ταινίες που είναι από τις δυνατές υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, έφυγε με το σημαντικότερο βραβείο, αυτό της καλύτερης ταινίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απέσπασε ο Alfonso Cuaron για το «Gravity», μία βράβευση που δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο Cuaron, αποτελεί μία από τις υποψηφιότητες φαβορί και για το αντίστοιχο βραβείο Όσκαρ.

Ο Μεξικάνος σκηνοθέτης, που είναι μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρωταγωνίστρια του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Sandra Bullock είναι το Gravity», ενώ συμπλήρωσε πως χωρίς αυτήν, η ταινία δεν θα ήταν ίδια.

Συνολικά η ταινία του Cuaron, ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους της βραδιάς καθώς απέσπασε συνολικά 6 βραβεία. Καλύτερου σκηνοθέτη, πρωτότυπης μουσικής, φωτογραφίας (για τον μόνιμο συνεργάτη του Κουαρόν, Εμανουέλ Λουμπέζκι), ήχου, καλύτερης βρετανικής ταινίας και φυσικά, ειδικών εφέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ακόμη από τα Φαβορί των Όσκαρ, η πολυσυζητημένη (και για κάποιους, υπερεκτιμημένη) κομεντί «Οδηγός διαπλοκής» του David O. Russell, απέσπασε τρία βραβεία. Βραβείο Σεναρίου, μακιγιάζ και κωμμώσεων, και Β γυναικείου ρόλου για την Jennifer Lawrence, η οποία είναι πολύ «καυτή» αυτήν την περίοδο.

Η Lawrence πάντως δεν ήταν εκεί για να παραλάβει το βραβείο της , με τον σκηνοθέτη της ταινίας να απολογείται για λογαριασμό της, λέγοντας πως δεν μπορούσε να είναι παρούσα καθώς έχει γυρίσματα. Πάντως η βράβευση της Lawrence προκάλεσε πολλά σχόλια για τον παραγκωνισμό της Λουπίτα Νιόνγκο και την σπαρακτική ερμηνεία της στο «12 χρόνια σκλάβος».

Μέσα σε όλο τον χαμό που γίνεται για τις καταγγελίες γύρω από τον Woody Allen, η Cate Blanchett, κατάφερε να τραβήξει τα φώτα πάνω της, καθώς για την ίδια «τρίτωσε το κακό», αφού κατάφερε να αποσπάσει το τρίτο της βραβείο BAFTA, για την ερμηνεία της στην ταινία του Woody Allen «Blue Jasmine». Η Blancett, δεν παρέλειψε πάντως να αφιερώσει το βραβείο στον «μεγάλο μακαρίτη» Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν.

Ο Barkhad Abdi, στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο, απέσπασε το βραβείο Β ανδρικού ρόλου για την ταινία «Captain Phillips». Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο Abdi είπε, αναφερόμενος στον εαυτό του και τους υπόλοιπους (ερασιτέχνες, κυρίως) ηθοποιούς που υποδύονται τους πειρατές στο ναυτικό θρίλερ του Πολ Γκρίνγκρας «Ήρθαμε από το πουθενά, και τώρα παίρνω αυτό…».

Ο Chiwetel Ejiofor, απέσπασε το βραβείο Α ανδρικού ρόλου. Ο Ejiofor, εμφανώς ενθουσιασμένος, ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη Steve McQueen για την «δουλειά» που έκανε με όλους τους ηθοποιούς, λέγοντας χαρακτηριστικά και με χιούμορ, «το βραβείο αυτό σου ανήκει, το ξέρω, το ξέρεις, αλλά θα το κρατήσω, γιατί είμαι τέτοιος τύπος».

Τέλος αξιοσημείωτο κομμάτι της βραδιάς, από την οποία δεν μπορούμε να πούμε πως είχαμε σημαντικές εκπλήξεις, ήταν όταν η Έλεν Μίρεν έγινε τιμητικό μέλος της Ακαδημίας, ύψιστη τιμή που αποδίδει η Ακαδημία σε καλλιτέχνες με μεγάλη προσφορά στον κινηματογράφο. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ήταν εκείνος που παρέδωσε το αγαλματίδιο στην κυρία Μίρεν, η οποία έχει ενσαρκώσει τη Βασίλισσα Ελισάβετ στην ταινία «Η Βασίλισσα» και έχει τιμηθεί το 2006 με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για τη συγκεκριμένη ερμηνεία.

Μπήκαμε λοιπόν και επίσημα στην τελική ευθεία των Όσκαρ, στην βραδιά που όλοι οι κινηματογραφόφιλοι περιμένουν και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ίσως είναι η βραδιά που θα δούμε εκπλήξεις και ανατροπές. Την απάντηση πάντως θα την έχουμε στις 2 Μαρτίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης