Μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού παραδίδονται στο Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου «A. I. Cuza» στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λεκτοράτο φέτος «έκλεισε» τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του και διάδοσης του ελληνικού πνεύματος.

Το τμήμα ιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 1973-’74 από τον καθηγητή και μεταφραστή Ανδρέα Ράδο, ως Φροντιστήριο Νεοελληνικών Σπουδών και ήταν ο πρώτος ανάλογος φορέας στη Ρουμανία. Στην αρχή, οι φοιτητές ήταν λιγοστοί, γύρω στα δέκα άτομα, και το πανεπιστήμιο δεν διέθετε αίθουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ράδος, μετά την αύξηση της προσέλευσης των φοιτητών, παραχωρήθηκε η πολυπόθητη αίθουσα διδασκαλίας, καθώς και βιβλιοθήκη. «Επιβληθήκαμε με τη δουλειά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράδος, ο οποίος παρέμεινε στο τιμόνι του Λεκτοράτου, μέχρι και τη συνταξιοδότησή του, το 2000.

Πολλοί από τους απόφοιτους είναι σήμερα διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές, μεταφραστές, διερμηνείς, δημοσιογράφοι, γιατροί, δικηγόροι κτλ. Εκτός, όμως, από τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας, το Λεκτοράτο ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια πλούσια δράση στον τομέα της συνεργασίας με πνευματικά ιδρύματα και φορείς στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία -κυρίως- αλλά και με σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, ειδικές διαλέξεις-αφιερώματα σε Νεοέλληνες συγγραφείς, μεταφράστηκαν σημαντικά έργα Ελλήνων συγγραφέων στα ρουμανικά, ενώ εγκαινιάστηκε και μια σειρά επαφών και ανταλλαγών με βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων του εξωτερικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Λεκτοράτο διαθέτει βιβλιοθήκη με πλήθος λεξικών, βιβλίων και περιοδικών, που καλύπτουν όλες σχεδόν τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης