Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ το βιβλίο του Βρασίδα Καραλή «A History of Greek Cinema» (Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου) από τις εκδόσεις Continuum. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή για αυτό το θέμα στην αγγλική γλώσσα.

Μέσα σε 380 σελίδες, ο συγγραφέας διατρέχει την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 2011, μιλώντας παράλληλα για την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ιστορία. «Ο κινηματογράφος λειτούργησε στην Ελλάδα ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής. “Μιλούσε”, στη συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών, εκ μέρους της κοινωνίας» σχολιάζει ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ευκαιρία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, ο δρ Καραλής θα δώσει αύριο διάλεξη και θα αναφερθεί στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, ενώ θα παρουσιάσει στο ακροατήριό του τα νέα ρεύματα που αναδύονται στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η ιστορία και η εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου, οι σύγχρονοι Έλληνες σκηνοθέτες και ταινίες όπως επίσης και «ο κινηματογράφος της Κρίσης».

Με σπουδές φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδασκαλία Νεοελληνικών στην Ολλανδία, ο δρ Καραλής είναι εδώ και σχεδόν 25 χρόνια εγκατεστημένος στο Σίδνεϊ. Προΐσταται του τμήματος νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και είναι καθηγητής στην έδρα των European Cultural Studies, ενώ παράλληλα διδάσκει Ιστορία της Τέχνης (Βυζαντινή, Μεσαιωνική). Τα τελευταία χρόνια γράφει μόνο στα Αγγλικά. «Με ενδιαφέρει να διεθνοποιήσω την Ελλάδα και τις ελληνικές σπουδές. Ο ελληνισμός είναι η αρχή μας, αλλά όχι και το τέλος μας» υποστηρίζει ο ίδιος.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης