Η Διεθνής Ημέρα Χορού καθιερώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού το 1982 προς τιμήν του Jean-Georges Noverre (1727 – 1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο χορό με στόχο να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης, να υπερβεί κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από την κοινή τους γλώσσα – το χορό.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) προσκαλεί κάθε χρόνο έναν καταξιωμένο χορογράφο ή χορευτή να γράψει το Διεθνές Μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και δημοσιοποιείται μέσα από τα Εθνικά Κέντρα του ΔΙΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πολυνήσιος χαρισματικός χορογράφος Λέμι Πονιφάζιο (Lemi Ponifasio) επιλέγηκε φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου να γράψει το Μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, στο πλαίσιο των εορτασμών, προωθεί εθνικές και διεθνείς χορευτικές δραστηριότητες. Τελετές απονομής χορευτικών βραβείων, φιλανθρωπικές χορευτικές παραστάσεις, χορευτικές ημερίδες, συμπόσια, συναντήσεις χορογράφων και χορευτών, συζητήσεις και ποικίλες άλλες διοργανώσεις διανθίζουν κάθε χρόνο τον παγκόσμιο χάρτη.

Μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού 2016

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΚΑΡΑΚΙΑ (Προσευχή)

Άγγιξε τον κόσμο
την πηγή της θεϊκής οντότητάς μας
που φωτίζει
την όψη των προγόνων
φανερώνοντας τα παιδιά μας,

κεντημένος απάνω, στο πλάι, από κάτω
ενώνοντάς τα όλα εντός,
τη σάρκα, τα οστά
και τη μνήμη μαςˑ

η Γη γυρίζει
οι άνθρωποι προχωρούν σε μαζική μετανάστευση
οι χελώνες συναθροίζονται σε σιωπηλή προετοιμασία
η καρδιά επληγώθη.

Ας χορέψουμε
με μια κίνηση αγάπης
με μια κίνηση δικαιοσύνης
στο φως της αλήθειας

Λίγα λόγια για τον Λέμι Πονιφάζιο:

Λέμι Πονιφάζιο O Λέμι Πονιφάζιο, Πολυνησιακής καταγωγής από τα νησιά Σαμόα, είναι χορογράφος, σκηνοθέτης, σχεδιαστής και καλλιτέχνης. Το 1995 ίδρυσε το MAU, στο Ώκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία, ως μια δράση που έχει ως στόχο τη μεταμόρφωση των κοινοτήτων και των καλλιτεχνών, μέσα από τη συνεργασία μαζί τους σε διεθνές επίπεδο. Στη Σαμοανή γλώσσα το MAU σημαίνει η διακήρυξη της αλήθειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης