Η περίοδος 1915-1927, κατά την οποία ο Ιταλός σχεδιαστής υποδημάτων Σαλβατόρε Φεραγκάμο, ιδρυτής του πολυτελούς οίκου, έζησε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, είναι η πηγή έμπνευσης έκθεσης που φιλοξενείται στο ομώνυμο Μουσείο στη Φλωρεντία.

Η έκθεση εστιάζει στην παρουσία των Ιταλών στην Καλιφόρνια και στην επιρροή που άσκησαν σε διάφορους τομείς, στην τέχνη, στα χειροτεχνικά επαγγέλματα και στην αναδυόμενη κινηματογραφική βιομηχανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έδρα του brand, στο Palazzo Spini Feroni του 13ου αιώνα στη Φλωρεντία όπου στεγάζεται το Μουσείο, η έκθεση «L’Italia a Hollywood» (Η Ιταλία στο Χόλιγουντ) βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Σαλβατόρε Φεραγκάμο εξετάζει την ιταλική μετανάστευση στην Καλιφόρνια και τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ιταλοί και η ιταλική τέχνη στη γέννηση του βωβού κινηματογράφου.

Οι επιμελήτριες, Τζουλιάνα Μούσκιο και Στεφανία Ρίτσι επικεντρώθηκαν στα χρόνια που ο ιδρυτής της εταιρείας πέρασε στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας – στη συνεργασία του με διάσημους σκηνοθέτες της εποχής, όπως οι D.W. Griffith και Cecil B. DeMille και στο άνοιγμα του φημισμένου Hollywood Boot Shop στη λεωφόρο του Χόλιγουντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φεραγκάμο ονομάστηκε «υποδηματοποιός των αστέρων» καθώς πολλοί καλλιτέχνες από τη Μέρι Πίκφορντ, την Πόλα Νέγκρι και τον Τσάρλι Τσάπλιν έως την Τζόαν Κρόφορντ και τον Ροδόλφο Βαλεντίνο ήταν οι τακτικοί πελάτες του.

Μέσα από φωτογραφίες, ταινίες, αντικείμενα, ρούχα και καλλιτεχνικά πορτρέτα η έκθεση δημιουργεί στους επισκέπτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κινηματογραφικό πλατό, αλλά προβάλλει και αντιθέσεις, δείχνει μεταξύ άλλων πώς οι Καλιφορνέζοι ήταν διχασμένοι μεταξύ της θετικής θεώρησης της ιταλικής ιστορίας και παράδοσης και της αρνητικής τους άποψης για ορισμένα ιταλικά στερεότυπα, όπως η τάση τους να είναι υπερβολικά ενστικτώδεις, παθιασμένοι και συναισθηματικοί, σύμφωνα με το brand.

Ο Μαουρίτσιο Μπαλό εμπνεύστηκε από τα αμερικανικά στούντιο της δεκαετίας του 1920 για να δημιουργήσει το κινηματογραφικό πλατό. Είναι τα χρόνια κατά τα οποία ο ιταλικός βωβός κινηματογράφος τροφοδοτεί με αστέρες το Χόλιγουντ, όπως οι Λίντο Μανέτι (Άρνολντ Κεντ), Τίνα Μοντότι, Φρανκ Πούλια και Λίνα Καβαλιέρι.

Το brand Ferragamo έχει μακρά παράδοση στην Αμερική, η οποία ξεκίνησε όταν ο ιδρυτής της εγκατέλειψε τη γενέτειρά του, τη Νάπολη για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1915.
Σπούδασε ανατομία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας προκειμένου να μάθει πώς να φτιάχνει τα παπούτσια του ακόμα πιο άνετα και η σχολαστική προσοχή του στις διαστάσεις έκαναν τις δημιουργίες του περιζήτητες.

Όταν ο Φεραγκάμο έφτασε στην Καλιφόρνια, τα κινηματογραφικά στούντιο ήταν λίγα, μικρά και είχαν ελάχιστα χρήματα. Όταν έφυγε από την Αμερική για να δημιουργήσει στη Φλωρεντία, το επιτυχημένο brand, όλα είχαν αλλάξει. Στην αυτοβιογραφία του, ο ίδιος ο Φεραγκάμο, σύμφωνα με το Italy Magazine έγραψε: «Μου φαίνεται ότι υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της επιχείρησής μου και της κινηματογραφικής βιομηχανίας… όπως οι μεγάλες εταιρείες πήγαν πέρα από την αρχική φάση και άρχισαν να μεγαλώνουν, το ίδιο και το κατάστημά μου».

Στο Μουσείο Φεραγκάμο φυλάσσονται 10.000 δείγματα υποδημάτων που δημιουργήθηκαν και ανήκαν στον Ιταλό σχεδιαστή από τη δεκαετία του 1920 έως το θάνατό του το 1960, καθώς και ταινίες, δημοσιεύματα τύπου, διαφημιστικό υλικό, ρούχα και αξεσουάρ από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.
Η έκθεση «L’Italia a Hollywood» στη Φλωρεντία εγκαινιάστηκε στις 24 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου του 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης