Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας για την ενεργειακή επάρκεια του πλανήτη αλλά και για το περιβάλλον, πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique.

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Απριλίου, με ομιλητή τον κ. Χρήστο Τσαμπάρη, Διεθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομιλία θα ξεκινήσει στις 6.30μμ, αποκλειστικά γι’ αυτό τον μήνα.

Η πυρηνική ενέργεια είναι αυτή που υπάρχει μέσα σε έναν πυρήνα ατόμου και μπορεί να ελευθερωθεί μέσω δύο πυρηνικών διεργασιών τη σύντηξη και τη σχάση. Η απευλευθέρωση αυτή γίνεται ελεγχόμενα (στην περίπτωση του πυρηνικού αντιδραστήρα) μέσω διάσπασης βαρεών πυρήνων (π.χ. του ουρανίου).

Τα κύρια πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας είναι η παραγωγή ενέργειας με χαμηλό κόστος, και οι πολλές εφαρμογές σε θεματικές πυρηνικής ιατρικής και γενικότερα στις επιστήμες (π.χ. ραδιοχρονολόγηση). Τα μειονεκτήματα εστιάζονται στα πυρηνικά ατυχήματα, τα πυρηνικά απόβλητα, τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, και στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Τα τελευταία χρόνια η πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίζεται πράσινη, φθηνή και ασφαλής και μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος για τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Με δεδομένη την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ελλάδα θα διασφάλιζε ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία με αποτέλεσμα να μην χρειαζόταν να εισαχθεί ενέργεια από το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιβαλλοντολόγοι και οικολογικές οργανώσεις αντιτείνουν ότι η πυρηνική ενέργεια «δεν είναι η λύση, αλλά ένα παραπάνω πρόβλημα». Ενας πυρηνικός αντιδραστήρας και όλες οι βοηθητικές μονάδες εκπέμπουν μεγαλύτερα ποσά θερμότητας στην ατμόσφαιρα από ό,τι ένα συμβατικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ίσης ισχύος. Αν και το κόστος παραγωγής της πυρηνικής KWh είναι χαμηλό, πρέπει να συμπεριληφθεί το κόστος διάλυσης του παλαιού αντιδραστήρα (αλλαγή μετά από 30 χρόνια). Η ανάγκη αυτή μπορεί να φθάσει στο 50% του κόστους ενός νέου αντιδραστήρα.

Στην παρουσίαση θα δοθεί έμφαση τόσο στα μειονεκτήματα χρήσης της ραδιενέργειας (απόσταση επιρροής, ασφάλεια λειτουργίας, απόβλητα) όσο και στα πλεονεκτήματά της (Περιβάλλον – Ραδιοχρονολόγηση, Μελέτη σεισμών/ηφαιστείων, Πυρηνική Ιατρική, Πυρηνικός Συσσωρευτής).

Ο Χρήστος Τσαμπάρης είναι Διευθυντής Ερευννών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Έλαβε το διδακτορικό του στην Πειραματική Πυρηνική Φυσική από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υλικών Αναφοράς και Μετρήσεων (IRMM-JRC), στο Βέλγιο. Από το 2000 εργαζεται στο ΕΛΚΕΘΕ σε θέματα ραδιενέργειας θαλάσσιου περιβάλλοντος και ένα από τα τεχνολογικά κατορθώματά του είναι κι η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αυτόνομου υποβρύχιου in-situ αισθητήρα ραδιενέργειας με το όνομα ΚΑΤΕΡΙΝΑ.

Eπίσης, είναι υπεύθυνος για το εργαστήριο Ραδιενέργειας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΕΛΚΕΘΕ το οποίο εντάχθηκε στο δίκτυο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και στο δίκτυυο «ALMERA» του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Έχει πάνω από 50 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, κυρίως αφιερωμένα στην υποβρύχια φασματοσκοπία ακτίνων-γ μέσω της επιτόπιας μεθόδου.

Υπενθυμίζεται ότι το Cafe Scientifique είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες γίνονται μια φορά το μήνα, ημέρα Δευτέρα στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CAFΕ SCIENTIFIQUE στην Ελλάδα,μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρ. Λίλα Κουμάντου στο email: cafesci.gr@gmail.com,  ή να επισκεφθείτε το site http://tinyurl.com/cafesci-gr, όπου μπορείτε να δείτε και μαγνητοσκοπημένες προηγούμενες ομιλίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης