Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
28 Μαρτίου - 7 Απριλίου 2013

Την Πέμπτη, 28 Μαρτίου, ξεκινούν οι εκδηλώσεις του δεκαημέρου για το παιδί και το βιβλίο με αφορμή την 2α Απριλίου, κατά την οποία γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που διοργανώνει για 24η συνεχόμενη χρονιά ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Γιορτή για το Παιδί και το Βιβλίο περιλαμβάνει εκδηλώσεις με συγγραφείς σε παιδικές βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης αλλά και της Κοζάνης, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές δράσεις και παιχνίδια καθώς και την μεγάλη γιορτή που θα γίνει την Τρίτη 2 Απριλίου στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης και οι πολυάριθμοι μαθητές από διάφορα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να παίξουν με ξυλοπόδαρους και κλόουν, να ακούσουν παραμύθια, να ζωγραφίσουν κ.ά..

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ και του Κέντρου Μπάμπης Μπαρμπουνάκης αναφορικά με την εκδήλωση τονίζει: «Για ακόμα μια χρονιά ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης διοργανώνουν το δεκαήμερο εκδηλώσεων για το Παιδί και το Βιβλίο. Στόχος αυτού του δεκαημέρου αλλά και άλλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούμε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς είναι να φέρουμε σε επαφή το παιδί με το βιβλίο, να το αγαπήσει και να το κάνει τον «αχώριστο φίλο του». Ελπίζουμε οι μικροί μαθητές να βρουν ενδιαφέρουσες τις εκδηλώσεις του δεκαημέρου, να γεμίσουν τις αίθουσες και τις βιβλιοθήκες και μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις θεατρικές παραστάσεις, τις κινηματογραφικές προβολές, τη γνωριμία τους με συγγραφείς και το παιχνίδι να καταλάβουν τη μοναδική αξία που έχει το βιβλίο για το μέλλον τους».

Οι εκδηλώσεις του δεκαημέρου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Προσκλήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν από τις 28 Μαρτίου από το γραφείο του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, Θεοφίλου 13 Άνω Πόλη, τηλέφωνο επικοινωνίας 2310 286 377 ( 11.00 π.μ έως 14.00 μ.μ), από όλες τις παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και από την κεντρική βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27).

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του δεκαημέρου:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 10.00
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Τριανδρίας
Γνωριμία με τον συγγραφέα Βαγγέλη Τασιόπουλο
Αμοργού 29, τηλ.2310921660

Κυριακή 31 Μαρτίου στις 11.30 π.μ.
ΚΟΠΕΡΤΙ, Παιδικός Σταθμός-Νηπιαγωγείο
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4 ως 10 ετών
Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε παιδιά από 4 ως 10 ετών σε περιλαμβάνει την Θεατρική παράσταση «Ο Αίσωπος σε κομικς» από τη θεατρική ομάδα «Ο μικρός Βορράς σε σκηνοθεσία Τ. Ράτζου καθώς και εικαστικά και θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στο παιδικό βιβλίο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής στο 2310 866123. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δευτέρα 1 Απριλίου στις 10.00
Πρότυπη σχολική βιβλιοθήκη Κασσάνδρου
Γνωριμία με την συγγραφέα Ελίνα Μαρμαρίδου
Κασσάνδρου 17-19, τηλ. 2310274708.

Τρίτη 2 Απριλίου στις 11.00
Μεγάλη γιορτή στο προαύλιο του 1ου Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής
Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή των σχολείων
• 1ο Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης,
• 2ο Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης
• Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών
• 46ο Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής
• 11ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

• Χορωδία Δημοτικού Σχολείου Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.
Θα τραγουδήσουν υπό την διεύθυνση της Γ. Γκανά τα τραγούδια: Στης πικροδάφνης τον ανθό, Ο Αλεξανδρής, Μια γριά μπαμπόγρια.
• Χορευτικό από 14μελή ομάδα παιδιών του Συλλόγου με αναπηρία «Μέριμνα Ζωής ». Θα χορέψουν τους ελληνικούς παραδοσιακούς Τσακόνικα, Χασάπικα, Μενούση, Αι Γιώργη, με την καθοδήγηση της
δασκάλας χορού κ. Θωμαής Ερμείδου.
• Το κιόσκι του παραμυθιού
«Οι ψείρες στα όπλα», εκδόσεις Πατάκης με τους παιδαγωγούς Ειρήνη Ιωσηφίδου και Χάρης Ονούφριος.
• Ξυλοπόδαροι- κλόουν θα διασκεδάσουν τα παιδιά
• Ζωγραφική για ήρωες παραμυθιών με την ζωγράφο – εθελόντρια της σχολής Καλών Τεχνών Ελένη Παρχαρίδου
• Παιχνίδι με μουσικά όργανα
• Ελεύθερο παιχνίδι.

Την εκδήλωση στηρίζει με την ευγενική συμμετοχή του η ομάδα φοιτητών των τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ψυχολογίας του Α.Π.Θ που πραγματοποιούν την πρακτική άσκηση στο 1ο Δημοτικό σχολείο Ειδικής Αγωγής.

Τρίτη 2 Απριλίου και ώρα 12.00-14.00
Ραδιοφωνική εκπομπή –αφιέρωμα στο παιδικό βιβλίο στον 9,58 fm της ΕΡΤ3 με το δημοσιογράφο Θανάση Γωγάδη και τη συμμετοχή συγγραφέων, εκδοτών και παιδιών.

Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 10.30 -11.30
«Λογοτεχνία στα σχολεία»: Εκδήλωση στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Κοζάνης με τους συγγραφείς: Κατερίνα Καριζώνη, Βαγγέλη Τασιόπουλο, Νίκο Αρναούτη
Συμμετέχουν: Δημοτικά Σχολεία από τον Δήμο Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Κοζάνης
Συνεργασία :Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Πέμπτη 4 Απριλίου στις 10.00
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης
Γνωριμία με την συγγραφέα Όλγα Σεχίδου
Χατζητσίρου και Πηλειάδου 1, τηλ. 2310544851.

Σάββατο 6 Απριλίου 2013 στις 11.30 π.μ.
Κινηματογραφική προβολή στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (Πλατεία Αριστοτέλους 10)
Συνεργασία Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Είσοδος ελεύθερη.

Κυριακή 7 Απριλίου 2013 στις 11.30 π.μ.
Θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ, θεατρική παράσταση – μιούζικαλ, «Ο Τζάκ και η Φασολιά», σε σκηνοθεσία του Παντελή Καραγιάννη, κείμενο της Μαρίας Αλβανού και μουσική του Γιώργου Χούχου.

Η είσοδος για τα παιδιά είναι ΔΩΡΕΑΝ ενώ οι ενήλικες συνοδοί θα πληρώνουν το μισό αντίτιμο του κανονικού εισιτηρίου 5,00 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής στο 2310 832060. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013, 14:50